CORONAVIRUS | Universitatea Oxford lansează un studiu asupra combinării a două doze de vaccin anti-COVID-19 diferite

CORONAVIRUS | Universitatea Oxford lansează un studiu asupra combinării a două doze de vaccin anti-COVID-19 diferite
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Joi, Universitatea Oxford a anunţat că lansează un studiu pentru a stabili dacă o combinaţie de două doze de vaccinuri diferite la acelaşi pacient rămâne eficientă pentru a proteja populaţia împotriva coronavirusului.

„Dacă arătăm că aceste vaccinuri pot fi utilizate în mod interschimbabil, va creşte considerabil flexibilitatea distribuirii lor”, a subliniat profesorul Matthew Snape, cercetător la Oxford însărcinat cu aceste teste, într-un comunicat citat de AFP, scrie Agerpres.

Studiul se va concentra pe combinarea celor două vaccinuri utilizate în prezent pe teritoriul britanic, cel al alianţei Pfizer/BioNTech şi cel de la AstraZeneca/Oxford.

În el vor fi implicați 820 de voluntari în vârstă de peste 50 de ani.

Totodată, va fi evoluată eficienţa protecţiei în funcţie de distanţa dintre cele două injecţii, testând un interval de patru săptămâni, apropiat de cel recomandat iniţial, şi un interval de 12 săptămâni reţinut de autorităţile britanice pentru a vaccina mai multe persoane.

Marea Britanie este cea mai afectată țară din Europa de pandemie cu peste 108.000 de decese. Regatul Unit a făcut din vaccinare o cauză naţională pentru a ieşi din criza sanitară, în faţa unei mutaţii mai contagioase care a obligat-o să impună la începutul lui ianuarie al treilea lockdown.

Jonathan Van-Tam, director medical adjunct pentru Anglia, a subliniat interesul de a „dispune de date care să sprijine un program de vaccinare mai suplu”, în special din cauza „constrângerile legate de ofertă”.

El a menționat că „este chiar posibil ca prin combinarea vaccinurilor răspunsul imunitar să fie mai bun, cu niveluri mai ridicate de anticorpi şi care să dureze mai mult”.

Uniunea Europeană înăsprește regulile pentru călătorii din afara spațiului comunitar de teama noilor tulpini COVID-19

Amintim că Uniunea Europeană a impus noi măsuri restrictive privind călătorii din afara spațiului comunitar. Astfel pe teritoriul UE vor fi primiți liber doar cei din țări cu foarte puține cazuri de coronavirus și aproape niciunul cu noile tulpini.

Potrivit noilor reguli, călătorii din afara spațiului comunitar trebuie să vină dintr-o țară cu mai puțin de 25 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, o rată de infectare mai mică decât în toate țările UE.

Joia trecută, blocul comunitar a scos Japonia de pe lista națiunilor din care călătorii pot veni fără restricții anti-pandemie. Lista conține acum doar șapte țări – Australia, China, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud și Thailanda, dar includerea Chinei depinde de primirea călătorilor din UE în China.

Restricțiile de călătorie trebuie introduse rapid pentru țările unde se consemnează o incidență mare a variantelor mai infecțioase de coronavirus, potrivit textului discutat de ambasadorii UE.

Acordul la care au ajuns țările UE se referă la călătoriile ne-esențiale și are caracter de recomandare pentru statele membre, ce au ultimul cuvânt în privința politicii de frontieră.

Unele țări UE, precum Germania, au impus deja restricții chiar mai dure. De exemplu, Belgia a interzis călătoriile ne-esențiale – și ieșirile, și intrările – până în luna martie. În ultimele luni, UE a căutat să-şi coordoneze abordarea cu privire la restricţiile de călătorie, dar nu întotdeauna cu succes.

Europol avertizează cu privire la traficul cu certificate false de teste negative covid-19, vândute cu până la 300 de euro

Agenţia europeană de poliţie Europol a transmis un avertisment pentru călători care vizează comercializarea de certificate false privind testele negative de covid-19.

Acest avertisment intervine după arestarea mai multor suspecţi care vindeau false certificate de necontaminare, atât pe aeroporturi în Marea Britanie şi în Franţa, cât şi online sau prin intermediul unor mesagerii pe telefon în Spania şi Olanda.

Numeroase state membre ale Uniunii Euripene (UE) şi alte ţări cer de-acum proba faptului că pasagerii nu sunt contaminaţi cu noul coronavirus, care a ucis 2,2 milioane de oameni în lume.

”Este foarte probabil ca infractori să profite de ocazie pentru a produce şi vinde false certificate de teste covid-19, atât timp cât vor fi menţinute restricţiile de călătorie din cauza pandemiei”, avertizează Europol.

”Dată fiind amploarea mijloacelor tehnologice disponibile, cu imprimante de înaltă calitate şi diverse programe, falsificatorii sunt capabili să producă documente false sau contrafăcute de înaltă calitate”, subliniază agenţia, cu sediul la Haga, în Olanda.

Ultima oră
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană
20:33 - Mihaela Sandu, medalie de bronz la Campionatul European de Șah pe echipe. Rezultate excelente și pentru Bogdan Deac, care continuă să avanseze în clasamentul mondial