COVID-19: Fostul mare rabin al Israelului Eliyahu Bakshi-Doron a murit infectat cu noul coronavirus

COVID-19: Fostul mare rabin al Israelului Eliyahu Bakshi-Doron a murit infectat cu noul coronavirus
sursa foto: Hepta / DPA Images / Samer Abdallah

Fostul mare rabin al Israelului Eliyahu Bakshi-Doron a murit duminică din cauza complicațiilor cauzate de coronavirus, la Centrul Medical Shaare Zedek. Liderii israelieni au deplâns moartea sa, cinstindu-i memoria fostului lider religios, scrietimesofisrael.com.

Bakshi-Doron, în vârstă de 79 de ani, care a servit ca rabin șef din 1993 până în 2003, a cedat în fața infecției cu COVID-19 la cinci zile după primele simptome. El a fost testat la scurt timp de la sosirea sa la spital și a fost găsit pozitiv.

Spitalul a declarat că starea lui s-a deteriorat în timpul zilei de duminică și că eforturile de a-l resuscita nu au avut succes. Odată cu moartea sa, numărul morților provocate de COVID-19 au crescut la 105 în Israel, duminică seara.

Născut în 1941 la Ierusalim, Bakshi a fost mai întâi rabinul șef în Bat Yam și apoi în Haifa, înainte de a se ridica în 1993 pentru a deveni Rishon Lezion, titlu dat rabinului șef sefard.

În timpul perioadei sale de rabin șef, s-a dedicat eforturilor dialogului interconfesional și, împreună cu rabinul șef Ashkenazi, Yisrael Meir Lau, s-a întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei sale din 2000 în Israel.

Fostul mare rabin, o figură controversată în Israel

Cu toate acestea, reputația sa a avut de suferit atunci când a fost pus sub acuzare în 2012 pentru implicarea sa într-o înșelătorie, cunoscută sub numele de „cazul rabinilor”, care a inclus eliberarea de credințe rabinice false către 1.000 de angajați ai serviciilor de securitate și poliție. Onorariul suplimentar i-a acordat bonusuri salariale de 2.000-4.000 NIS (530 $ – 1060 $) pe lună.

În 2017, a fost condamnat pentru fraudă și încălcarea încrederii.

Primul ministru Benjamin Netanayahu a salutat rolul său de ghid spiritual către comunitățile din Israel și din întreaga lume. „Esența lui era inteligența, toleranța și dragostea pentru oameni și stat.”

Ministrul de interne, Aryeh Deri, al partidului sefardic ultra-ortodox Shas, l-a salutat ca „gigant al unui savant, un ghid pentru mulți dintre poporul Israel și trecerea lui este o mare nenorocire.”

Ministrul Apărării, Naftali Bennett, a elogiat fostul rabin șef într-o declarație, numindu-l pe Bakshi-Doron „un om cu bunătate și dăruire, care s-a străduit să reunească poporul Israel”.

Pandemia de COVID-19 în lume

Pandemia de coronavirus a ucis peste 113.000 de oameni în întreaga lume, alți peste 50.600 fiind în stare critică.

La nivel global, au fost raportate peste 1,8 milioane de persoane infectate, dar mai bine de 419.000 dintre acestea s-au vindecat. Statele Unite au depășitItaliala numărul de decese raportate, având peste 21.400.

Deja americanii înregistrau cele mai multe cazuri de infectare cu SARS-Cov-2 – aproape 546.000.Spaniaraportează cele mai multe infectări din Europa – peste 166.000, iarItaliaeste țara de pe continent care a înregistrat cele mai multe decese – aproape 20.000.