EXCLUSIV ONLINE // Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, despre efectele BREXIT-ului: Încetarea liberei circulații NU înseamnă că românii nu vor mai putea intra în Marea Britanie / Pentru ce nou tip de rezidență vor trebui să aplice

EXCLUSIV ONLINE // Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, despre efectele BREXIT-ului: Încetarea liberei circulații NU înseamnă că românii nu vor mai putea intra în Marea Britanie / Pentru ce nou tip de rezidență vor trebui să aplice
Foto: Dan Mihalache / Sursa: Hepta.ro

EXCLUSIV ONLINE // Soarta românilor din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este serios pusă sub semnul întrebării, după ce Londra vrea să pună capăt libertății de circulație din prima zi de Brexit. Potrivit jurnaliştilor de la The Independent, Ministrul de Interne Priti Patel face presiuni pentru ca restricțiile la granițe să intre în vigoare din 31 octombrie.

În condiţiile în care nu există un scenariu de rezervă, situaţia legală a celor trei milioane de cetăţeni europeni din Regat devine incertă, notează jurnaliştii britanici.

În acest context, Dan Mihalache, ambasadorului României în Regatul Unit, spune, într-un răspuns la o solicitare B1.ro, că „nu s-a schimbat absolut nimic” și că intenția autorităților britanice, dacă se va concretiza, nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie sau că aceia care se află pe teritoriul britanic la data Brexitului nu vor mai putea ieși sau reveni în țară.

Vreau să precizez de la început că nu s-a schimbat absolut nimic. Autoritățile britanice au dat asigurări publice că procedura prin care vor fi protejate drepturile cetățenilor UE aflați în UK la data Brexit-ului va continua în termenii stabiliți. Încetarea liberei circulații nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie. De la data Brexit-ului, cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză. Acest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte și cetățenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni. Cetățenii UE care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia„, a arătat Dan Mihalache, într-o declarație remisă B1.RO.

Încetarea liberei circulații nu înseamnă că cetățenii români aflați în Marea Britanie la data Brexitului nu vor mai putea pleca sau reveni în UK„, mai afirmă ambasadorul, precizând că statutul de rezident al cetățenilor UE și al membrilor familiilor acestora va fi protejat în temeiul legii britanice privind imigrația.

În acest scop, guvernul britanic a creat EU Settlement Scheme, un sistem administrat de Home Office, format dintr-o aplicație pe care toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora trebuie să o completeze pentru a-și proteja dreptul de ședere în Marea Britanie. Neaplicarea în cadrul acestui sistem ar însemna că reședința cetățenilor UE în Marea Britanie va fi neautorizată și, prin urmare, ilegală.

Așadar, toți cetățenii UE care sosesc în Marea Britanie înainte de ziua Brexit și intenționează să rămână după 31 decembrie 2020 trebuie să ia măsuri și să solicite acest statut nou de imigrare în Marea Britanie„, subliniază Dan Mihalache.

Ambasadorul le recomandă cetățenilor români aflați în Marea Britanie și care doresc să își continue șederea și după 31 decembrie 2020, să aplice pentru obținerea noului tip de rezidență intitulat settled status și pre-settled status.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Btritanii și Irlandei de Nord a dus și duce o campanie continuă de informare românilor cu privire la importanța înregistrării, iar până acum, din cei peste 1 milion de cetățeni UE care au solicitat statuul de rezident, românii sunt pe locul al doilea, după polonezi, cu 140 de mii de cereri„, a concluzionat Dan Mihahalache.

Duminică, ministrul britanic pentru Brexit a anunțat pe Twitter că a semnat ordinul de abrogare a aderării Marii Britanii la UE.

Acest lucru înseamnă că de la 31 octombrie jurisdicția legilor europene va înceta pe teritoriul Regatului Unit.

„Părăsim UE pe 31 octombrie. Semnarea acestui document înseamnă că ne vom recupera controlul asupra legilor noastre în ziua Brexitului”, a scris premierul Boris Johnson, pe Twitter.

În Marea Britanie trăiesc peste 450.000 de români.

Potrivit informațiilor Ambasadei României la Londra, există două tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie.

Statutul settled (Settled Status): Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru Settled Status. Odată cu obținerea acestui statut, vor fi păstrate aceleași drepturi pe care persoanele vizate le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Statutul pre-settled (Pre-Settled Status): Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibil pentru Pre-Settled Status. Odată cu primirea acestui statut, persoanele în cauză pot să locuiască în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, necesară pentru a fi eligibile pentru a obține Settled Status. Odată cu obținerea pre-Settled Status, persoana va păstra aceleași drepturi pe care le are și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii.
Însă, dupa cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu va fi acordat automat.

În cazul cetățenilor români care vor ajunge în Regatul Unit după Brexit, ei vor intra în UK ca până acum folosind pașaportul sau cartea de identitate, fără viză și pot rămâne până la trei luni.

Cei care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain.
Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia.

Această perioadă începe de la data la care permisul este acordat. Înainte de expirarea acestui permis și în cazul în care cetățeanul UE dorește să rămână în Marea Britanie mai mult timp, acesta va trebui să aplice pentru documentul care va fi disponibil în noul sistem de imigrație după 1 ianuarie 2021.
Dacă nu îndeplinesc cerințele de eligibilitate, cetățenii români vor trebui să părăsească Regatul Unit.

Urmăriți B1TV.ro și pe