SUA: Democrații vor prelua Senatul, după ce Jon Ossoff câștigă al doilea tur al alegerilor

SUA: Democrații vor prelua Senatul, după ce Jon Ossoff câștigă al doilea tur al alegerilor
Foto: Lucas Sankley (Unsplash.com)

Partidul Democrat va prelua controlul Congresului pentru prima dată într-un deceniu, după ce democrații, Reverendul Raphael Warnock și Jon Ossoff au câștigat al doilea tur al alegerilor pentru Senat în Georgia.

Acum Georgia îi oferă președintelui ales Joe Biden puterea de a promova nominalizările la Cabinet fără sprijinul republicanilor și de a promulga o legislație liberală cuprinzătoare.

O nouă dezbatere asupra agendei lui Biden începe deja după înfrângerea senatorului republican Kelly Loeffler, marți, făcându-l pe Warnock primul senator negru ales în Georgia. Ossoff, în vârstă de 33 de ani, va fi primul senator evreu al statului, iar Senatul va fi împărțit 50-50, vicepreședintele ales Kamala Harris încălcând voturile la egalitate.

După alegerile din Georgia, progresiștii pledează deja pentru ca Senatul „să devină nuclear” și să elimine filibusterul, care impune ca majoritatea legislației să obțină 60 de voturi pentru a avansa, scrie CNN.

Liderul democratic al Senatului, Chuck Schumer, din New York, a evitat miercuri să răspundă la o întrebare dacă grupul parlamentar va reduce pragul la votul majorității simple, spunând că este unit în dorința unei „schimbări mari și îndrăznețe” și „va discuta despre cele mai bune modalități de a realiza acest lucru. . „

El a spus că „unul dintre primele” proiecte de lege pe care ar dori să le adopte în calitate de lider majoritar al Senatului este acela de a oferi verificări de stimulare de 2.000 de dolari pentru a ajuta americanii care suferă de pandemiea de coronavirus, pe care actualul lider majoritar al Senatului, Mitch McConnell, l-a blocat recent, în pofida președintelui Donald Trump. Senatorii democrați, care sunt în minoritate de șase ani, evaluează acum cum să-și exercite ciocnirile în diferite comisii pentru a aborda crizele de sănătate și economice.

„Alegătorii Georgiei au transmis ieri un mesaj răsunător: vor să ia măsuri cu privire la crizele cu care ne confruntăm și o vor chiar acum”, a spus Biden într-un comunicat.

Dacă va conduce Senatul, Schumer ar avea o marjă minusculă pentru erori, echilibrând prioritățile stângii și ale celor vulnerabili din punct de vedere politic.

Democrații au recunoscut că va veni lupta intrapartidă. Senatorul independent din Maine, Angus King, care face legături cu democrații, a declarat pentru CNN că este „foarte reticent” să elimine filibusterul, dar așteaptă cu nerăbdare să schimbe regulile pentru a descuraja „abuzul” acestuia.

Un Senat condus de democrați ar putea, de asemenea, să-i confirme pe nominalizații lui Biden fără sprijinul republican, permițând noii administrații să devină mai îndrăznețe în alegerile Cabinetului și să înceapă să revizuiască câștigurile masive ale conservatorilor pe banca judiciară în ultimii patru ani.

Tags: