Donald Tusk îi somează pe polonezi să-şi bage minţile în cap cu privire la ieşirea din UE: Riscul este MORTAL de serios!

Donald Tusk îi somează pe polonezi să-şi bage minţile în cap cu privire la ieşirea din UE: Riscul este MORTAL de serios!

Ameninţare fără precedent la adresa Poloniei cu privire la o eventuală ieşire a ţării din Uniunea Europeană, pe modelul Marii Britanii.
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, i-a somat pe liderii polonezi să „revină la raţiune” şi i-a avertizat pe aceştia în legătură cu ‘riscul mortal de serios’ al unei ieşiri, chiar şi neplanificate, a Poloniei din UE.

‘Chestiunea este extrem de gravă, dramatic de gravă. Riscul este mortal de serios. Şi mi-ar plăcea ca aceia care lucrează angajaţi pe această cale să revină la raţiune’, a declarat luni, la Varşovia, Donald Tusk, potrivit Agerpres.

Fost premier liberal polonez, el considerat de conservatorii naţionalişti conduşi de Jaroslaw Kaczynski drept principalul lor adversar politic.

‘Polexit, adică ieşirea Poloniei din UE, mi se pare, din nefericire, posibilă, nu pentru că Jaroslaw Kaczynski ar avea un astfel de plan. El spune că nu are asta în cap – cine va dori, îl va crede, trebuie crezut. Problema este că nici Cameron (fostul prim-ministru britanic, n.r.) nu avea intenţia să-şi scoată ţara din UE. Iar voinţa (în rândul statelor membre, n.r.) de a păstra Polonia în interiorul UE este mai mică decât voinţa de a păstra Marea Britanie’, a spus Tusk.

‘Nu contează dacă Jaroslaw Kaczynski planifică ieşirea Poloniei din UE sau dacă nu face decât să iniţieze procesul care poate duce la acest rezultat’, a adăugat Tusk, făcând aluzie la tensiunile dintre Varşovia şi Bruxelles.

Comisia Europeană şi mai multe state membre le reproşează conservatorilor polonezi aflaţi la putere că pun în pericol principiile fundamentale ale statului de drept, mai ales prin tentativa de a controla justiţia printr-o serie de reforme controversate.

Momentan, nu există informaţii că puterea de la Varșovia ar plănui să organizeze un referendum pentru ieșirea țării din blocul comunitar.

Urmăriți B1TV.ro și pe