RĂZBOIUL DRONELOR din Marea Neagră: Americanii au efectuat un zbor de cercetare, în timp ce armata rusă a simulat un amplu exercițiu de respingere a unor astfel de atacuri

RĂZBOIUL DRONELOR din Marea Neagră: Americanii au efectuat un zbor de cercetare, în timp ce armata rusă a simulat un amplu exercițiu de respingere a unor astfel de atacuri
Foto: Hepta.ro

Americanii și rușii își înmulțesc acțiunile în Marea Neagră, regiune care pare să devină un adevărat punct de interes pentru NATO și Kremlin.

Astfel, un aparat de zbor fără pilot strategic – o dronă – a forțelor aeriane ale SUA a executat, vineri, 5 aprilie, un zbor de cercetare de mai multe ore în apropierea Crimeii și a zonei Kuban.

Drona a decolat de la Baza Aeriană Sigonella din insula italiană Sicilia și, timp de cinci ore, a patrulat la sud-vest și sud de Crimeea, la sud de Strâmtoarea Kerci și în apropierea Ținutului Krasnodar, relatează remnmilitaryblog.com.

În total, drona a efectuat cel puțin patru treceri de-a lungul graniței navale a Federației Ruse la Marea Neagră, de la litoralul vestic al Crimeii și până la Soci.

În zona Sevastopolului, drona s-a apropiat de coasta Federației Ruse la aproximativ 33 de kilometri, iar în raionul Strâmtorii Kerci, Novorossiysk și Tuapse la 45 de kilometri.
Aparatul a zburat la o altitudine de 15.500 de metri.

Anterior, tot pe 5 aprilie, drona a efectuat un zbor de șapte ore de-a lungul liniei de demarcație din Donbas, aflându-se în spațiul aerian controlat de Kiev.

În timpul îndeplinirii misiunilor, drona a trecut de cel puțin șase ori la o distanță de 33-59 de kilometri de granița Ucrainei cu Regiunile Belogorsk, Voronezh și Rostov din Federația Rusă.

În ultima perioadă, au fost intensificate în mod semnificativ zborurile mijloacelor aeriene americane, inclusiv cu drone, în proximitatea granițelor Federației Ruse, în regiunea Mării Baltice, a Mării Negre, precum și în apropierea Bazelor Militare ruse din Siria.

Pe 3 și 4 aprilie, avioane americane de cercetare au efectuat o serie de zboruri în apropierea Crimeii, a Strâmtorii Kerci și zonei Kuban, pe fondul anunțului făcut de SUA de elaborare la nivelul NATO a unui pachet de măsuri de descurajare a acțiunilor Federației Ruse în Marea Neagră.

Și pe 5 aprilie, un avion american de patrulare antisubmarin Boeing P-8A Poseidon a zburat în zona Peninsulei Crimeea.

Replica Rusiei nu s-a lăsat așteptată prea mult.
Armata rusă a anunțat că, duminică, 7 aprilie, mai multe subunități militare dislocate în Osetia de Sud au executat un exercițiu tactic cu dublă partidă la nivel batalion, în timpul căruia au respins atacuri ale dronelor în poligonul montan Dzartsemi.

Militarii au desfășurat misiuni de amenajare a taberei în condiții montane și de organizare a pazei directe, ținând cont de întrebuințarea de către adversar a grupurilor de cercetare-diversiune, armamentului de precizie și dronelor de atac.

În timpul exercițiului, grupurile tactice de nivel batalion au desfășurat acțiuni în apărare și în ofensivă, întrebuințând tacticile desantului aerian tactic.

La exercițiu au participat peste 1.200 de militari ruși și aproximativ 200 de unități de armament și tehnică militară, între care: tancuri modernizate T-72A, tunuri autopropulsate Akatsia, mașini de luptă ale infanteriei BMP-2 și aparate de zbor fără pilot.

În această perioadă, în toate structurile mari ale Regiunii Militare Sud, respectiv cele trei armate de arme întrunite, Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, Flota din Marea Neagră și Flotila din Marea Caspică, se desfășoară exerciții tactice cu dublă partidă la nivel batalion, notează sursa citată.