Ministerul de Externe: Grupul de elevi români, surprinși în Sri Lanka de atentatele teroriste, se va întoarce în România pe 26 aprilie

Ministerul de Externe: Grupul de elevi români, surprinși în Sri Lanka de atentatele teroriste, se va întoarce în România pe 26 aprilie
Foto: Hepta

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că cei 8 elevi români de la Liceul Constantin Negruzii din Iași, surprinși în Sri Lanka de seria de atenntate teroriste care a zguduit țara chiar de Paște, se vor întoarce în România pe 26 aprilie.

Reamintim că, ministrul Teodor Meleșcanu a anunțat că cei 8 elevi și însoțitorul lor au fost adăpostiți într-o bază militară din Sri Lanka.

Ministerul Afacerilor Externe a activat o celulă de criză imediat după seria de explozii care au lovit mai multe biserici și hoteluri de lux.

În cadrul acesteia, anunță MAE, s-a oferit asistență consulară pentru pentru două familii de cetăţeni români aflate în vacanţă.

Până în prezent, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime, mai precizează MAE.

Conform datelor preliminare obţinute de la Ambasada României la Colombo, în cursul zilei curente, în capitala srilankeză, au avut loc opt atentate teroriste cu bombă, la trei biserici catolice, trei hoteluri frecventate de cetăţeni străini şi două locuri publice (dintre care unul la Grădina Zoologică).

„Imediat după semnalarea incidentelor, reprezentanţii misiunii diplomatice române au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate”, arată MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că românii afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Colombo: 0094 11 2676520, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă, sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: 0094 777 88 2539.

207 persoane, între care 35 de străini, au murit duminică, într-o serie de explozii în hoteluri de lux şi biserici din Sri Lanka unde era celebrată slujba de Paşte. Acestea au fost revendicate de gruparea teroristă Statul Islamic.