ENA va fi închisă. Macron renunță la unul dintre cele mai prestigioase colegii din Franța, unde chiar și el a fost student cândva: „Se întâmplă să nu uit de unde am venit”

ENA va fi închisă. Macron renunță la unul dintre cele mai prestigioase colegii din Franța, unde chiar și el a fost student cândva: „Se întâmplă să nu uit de unde am venit”
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Balkis Press/ABACA

Unul dintre principalele colegii din Franța – Ecole Nationale d`Administration – va fi închisă, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron, în cadrul planurilor de a stimula mobilitatea socială, transmite BBC.

Emmanuel Macron a anunțat închiderea ENA, unul dintre cele mai prestigioase colegii din Franța

Timp de generații întregi, o diplomă de la ENA a fost asemănată cu un „pașaport” pentru accesul la nivelurile superioare ale politicii franceze. Printre absolvenții săi se numără atât Emmanuel Macron însuși, cât și foștii președinți Francois Hollande și Jacques Chirac.

Cu toate acestea, colegiul a devenit ținta furiei populiștilor, care îl percep ca fiind prea elitist.

Examenele de admitere sunt renumit de grele, iar ENA este dominată de studenți care provin din medii privilegiate. La acest colegiu intră mai puțin de 100 de studenți în fiecare an, iar aceștia ajung rapid în locuri de muncă prestigioase din sectorul public.

Anunțând închiderea școlii, președintele francez Emmanuel Macron a catalogat schimbările drept „o revoluție profundă în termeni de recrutare”, dar a subliniat că nu dorește să se alăture vocilor care critică instituția pe nedrept.

„Se întâmplă să nu uit de unde am venit și ce datorez acestei pregătiri, și vreau să aduc un omagiu muncii sale”, a mai spus liderul de la Elysee.

În luna februarie, vorbind în orașul vestic Nantes, Emmanuel Macron declara că a venit vremea să fie deschis accesul la colegii de top și pentru studenții care provin din medii modeste. Obiectivul, spunea el, este „ca niciun copil din republica noastră să nu spună: asta nu este pentru mine”. Totodată, el a deplâns actuala stare a mobilității sociale în Franța, susținând că este într-o stare „mai rea decât acum 50 de ani”.

Anunțul de joi a fost făcut într-o videoconferință la care au mai asistat câteva sute de funcționari publici de top. Cu toate acestea, Emmanuel Macron sugera în premieră că EMA se va închide încă din anul 2019, după luni de proteste ale vestelor galbene.

Înainte să devină președinte al Franței, Emmanuel Macron a urmat prestigioasa universitate Sciences Po, iar apoi ENA. Ulterior, a obținut un loc de muncă la Inspectoratul Financiar, instituție care face parte din Ministerul francez al finanțelor.

ENA a fost înființată la Strasbourg, în 1945, de către președintele francez de la acel moment, Charles de Gaulle, al cărui scop a fost să reconstruiască statul după dezastrul provocat de cel de-Al Doilea Război Mondial.

Studenții ambițioși se pregătesc ani de zile pentru examenele de la ENA, care îi testează pe subiecte precum economia, dreptul și relațiile internaționale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:51 - 20 de civili au murit în urma bombardamentelor din Donețk și Lugansk
23:50 - Austria nu intenţionează să adere la NATO. Ministrul de externe Schallenberg: „Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta”
23:46 - Turcia spune că nu va aproba aderarea Suediei și Finlandei la NATO și că reprezentanții celor două țări „nu ar trebui să se obosească” să vină la Ankara. Care sunt nemulțumirile lui Erdogan
23:15 - Activitatea partidului comunist, interzisă pe teritoriul Ucrainei
23:13 - Ministerul Sănătății, precizări despre distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu / Secretarul de stat Brădățan a exprimat un punct de vedere nume personal, spune instituția
22:42 - Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, anunță că autoritățile din Ucraina au identificat 45 de soldaţi ruşi care au comis crime de război
22:38 - Tanczos Barna: Se depune prima plângere penală pe infracțiunea de îngropare de deșeuri. Fapta nu se mai sancționează contravențional, ci cu închisoare de la 3 la 5 ani (VIDEO)
22:33 - Un pacient de 18 ani, din Prahova, ar fi fost agresat sexual de un asistent
22:11 - Șeful MAI, întrevedere în SUA cu un oficial american de rang înalt. Lucian Bode: Traficul de persoane, un flagel care distruge multe vieți. Avem „toleranță-zero” față de această formă de criminalitate
22:08 - Premierul Estoniei îi îndeamnă pe liderii mondiali să nu-l mai sune pe Putin