Epidemia de coronavirus capătă noi proporții: Aproape 1.400 de decese și 64.000 de îmbolnăviri, cu 5.000 de cazuri raportate doar vineri / Românii n-au fost ocoliți nici ei de COVID-19

Epidemia de coronavirus capătă noi proporții: Aproape 1.400 de decese și 64.000 de îmbolnăviri, cu 5.000 de cazuri raportate doar vineri / Românii n-au fost ocoliți nici ei de COVID-19
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Chen Zeguo

Numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 1.380, vineri, în timp ce alte 63.851 de persoane sunt infectate, cu peste 5.000 de îmbolnăviri raportate într-o singură zi, potrivit Reuters.

Epidemia nu pare să facă pași înapoi, după cum o arată noile cifre, spun Adam Kamradt-Scott, un expert în boli infecțioase de la Centrul Studiilor de Securitate Internațională din Universitatea Sydney.

„Având în vedere trendul actual la nivel de cazuri confirmate, e clar că deși autoritățile chineze fac tot posibilul pentru a preveni răspândirea coronavirusului, măsurile corect de drastice pe care le-au luat până acum par să fie prea puțin, prea târziu”, a mai spus el.

Primul român depistat pozitiv cu COVID-19 și alți conaționali suspecți de infecție

Între timp, România are și ea primul caz de îmbolnăvire cu coronavirus. Este vorba despre un cetățean român de pe Diamond Princess, nava cu 3.700 de pasageri ținută în carantină în portul Yokohama din Japonia. Odată ce autoritățile au confirmat că românul are COVID-19, el a fost preluat de echipele medicale nipone și transferat la un spital local pentru tratamentul de rigoare. Pe aceeași navă mai sunt 16 români.

„Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei că un cetățean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus). Cetățeanul român a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situații. Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetățeanul român și a efectuat în regim de urgență demersuri pentru obținerea de informații suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autorităților nipone. De asemenea, Ambasada României în Japonia menține legătura și cu ceilalți cetățeni români aflați pe vasul Diamond Princess. Pe vas s-au aflat 17 cetățeni români (15 membri ai echipajului și 2 pasageri)”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Potrivit aceleiași surse, alți 17 români se afla pe nava Westerdam care a fost primită joi într-un port din Cambodgia după ce anterior a fost refuzată de alte patru țări de frica răspândirii epidemiei de virus.

„În ceea ce privește nava de croazieră Westerdam, Consulatul General al României la Hong Kong a obținut confirmarea că la bordul navei se află un număr de 17 cetățeni români, respectiv 9 pasageri și 8 membri ai echipajului. Nava a fost andocată în portul Sihanoukville, Regatul Cambodgia. Procesul de evaluare medicală a pasagerilor și membrilor echipajului este în derulare, nefiind, până în prezent, confirmate cazuri de infecție cu coronavirus. Reprezentanțele diplomatice și oficiile consulare ale României din regiune sunt în contact cu autoritățile locale și reprezentanțele diplomatice ale altor state membre UE și sunt pregătite să acorde asistență consulară cetățenilor români”, mai precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Tags:
Ultima oră
18:51 - Incendiu violent joi seară în județul Prahova. Mai multe case au fost cuprinse de flăcări
18:50 - Comisia Europeană: WhatsApp trebuie să informeze mai bine utilizatorii cu privire la utilizarea datelor lor cu caracter personal / Avertismentul comisarului pentru Justiție
18:47 - Moțiune de cenzură în Grecia după ce ninsoarea a blocat drumurile din țară. „Mii de oameni lăsați la cheremul vremii rele” (VIDEO)
18:37 - Antena 1 pregătește o nouă emisiune. Ce vedete vor participa la „Dancing on ice – Vis în doi”
18:35 - Noul selecționer speră la EURO 2024. Edi Iordănescu: O să dau tot ce am mai bun pentru echipa națională și la final să dea Dumnezeu să mergem împreună în Germania pentru turneul final
18:29 - Curtea Supremă a decis: Furtul comis cu masca de protecție pe față reprezintă furt calificat
18:17 - Imaginea Poștei Române, folosită prin SMS-uri în atacuri informatice. „Scenariul propus de atacatori este clasic”
18:09 - Dan Vîlceanu: România și-a îndeplinit obiectivele din PNRR până în prezent. Suntem, probabil, singurul stat care are implementat un sistem IT pentru monitorizarea Planului (VIDEO)
18:04 - Dan Vîlceanu: Nu există niciun fel de discuție privind renegocierea PNRR / 9,4% din PIB, cel mai mare procent alocat pensiilor până acum. Trebuie să ne concentrăm pe reforma sistemului și pe eliminarea inechităților (VIDEO)
18:04 - Alexandru Arșinel s-a pensionat. Contractul său de consilier artistic la Teatrul Constantin Tănase nu a mai fost prelungit