Fost consilier prezidențial american: De când au devenit România și Bulgaria atât de importante, încât să riscăm o confruntare militară cu Moscova ce ar putea escalada în război nuclear?

Fost consilier prezidențial american: De când au devenit România și Bulgaria atât de importante, încât să riscăm o confruntare militară cu Moscova ce ar putea escalada în război nuclear?
Foto: theroot.com

Afirmații tranșante ale unui oficial american. Patrick Buchanan, fostul consilier al președinților americani Nixon, Ford și Reagan, a scris pe blogul personal că americanii nu ar trebui să se angajeze în apărarea altor state decât dacă și interesele lor vitale sunt atacate.El a întrebat retoric de când suveranitatea unor state precum România sau Bulgaria a devenit atât de importantă, încât SUA să riște o confruntare militară cu Moscova ce ar putea escalada în război nuclear.

Fostul consilier i-a dat drept exemplu pe Dwight Eisenhower sau Ronald Reagan, care nu au riscat un război nuclear doar pentru a scăpa Europa de Est de ruși.

"Niciun președinte american nu s-a gândit să emită o garanție de război de o asemenea magnitudine, de a supune teritoriul național sub riscul războiului nuclear de dragul apărării Letoniei sau Estoniei. Să ne amintim. Ike (Eisenhower -n.r) nu a intervenit să-i salveze pe luptătorii pentru libertate din Ungaria în 1956. Johnson nu a ridicat un deget pentru a-i salva pe cehi atunci când trupele pactului de la Varșovia au zdrobit Primăvara de la Praga în 1968. Reagan a refuzat să intervină atunci când Generalul Jaruzelski, a zdrobit, la ordinele Moscovei, sindicatul Solidaritatea. Acești președinți au pus America pe primul loc. Toți s-ar fi bucurat de eliberarea Europei de Est, dar nu ne-ar fi angajat într-un război cu o Rusie nucleară pentru a fi siguri de asta", a scris Buchanan.

Acesta a mai susținut că Vladimir Putin este o creație a Statelor Unite, mai precis a politicii lor de extindere a NATO în estul Europei.

"Refuzând să tratăm Rusia ca și celelalte țări care au repudiat leninismul, am creat Rusia de care ne temem, o națiune care se înarmează și plină de resentimente. De ce ar trebui ca America să se lupte cu Rusia pentru controlul Țărilor Baltice, al României sau al Bulgariei? De când a devenit suveranitatea acestor țări un interes atât de vital încât să riscăm o confruntare militară cu Moscova ce ar putea escalada în război nuclear? De ce suntem angajați să luptăm pentru națiuni de pe cinci continente?", s-a întrebat Patrick Buchanan pe blogul său.

Ultima oră
16:07 - Lupta împotriva traficului de persoane, o prioritate pentru Guvern. Nicolae Ciucă: Vreau să mă asigur că avem o coordonare solidă de la nivelul Cabinetului
16:04 - Stadiul lucrărilor de reabilitare la Hotelul Concordia, locul unde s-a pecetluit Unirea Principatelor: Clădirea îşi va recăpăta farmecul de altădată, după ce a ajuns o ruină
15:59 - Valeriu Gheorghiţă: Protecţia după doza booster crește cu 60% faţă de infecţia cu Omicron și cu 90% faţă de cazurile severe și deces (VIDEO)
15:46 - O mare victorie: Indexarea alocațiilor pentru copii în Austria încalcă legea UE!
15:30 - Marcel Ciolacu, replică la acuzațiile aduse de liberali ministrului Sănătății: Am să-i solicit lui Alexandru Rafila să-și ceară scuze că nu mai sunt 500 de decese pe zi (VIDEO)
15:23 - Marcel Ciolacu: Evaluarea miniștrilor, dacă dorim să trăim într-o țară normală, o face primul-ministru. Eu cred că România are nevoie de această coaliție (VIDEO)
15:21 - Acuzații grave, aduse la adresa lui Cătălin Zmărăndescu. Cum ar fi încălcat regulamentul de la Survivor România 2022
15:17 - Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu ambasadoarea Franței: I-am transmis să facem din aderarea României la spațiul Schengen o prioritate în mandatul președinției franceze a Consiliului UE
15:11 - Motivul incredibil pentru care Jason Momoa și Lisa Bonet se despart după 16 ani. Totul a pornit de la vaccin
14:56 - Judecătorii australieni au motivat decizia de expulzare a lui Novak Djokovic. Argumentele lor