Fostul cancelar german Gerhard Schröder: UE este principalul vinovat pentru criza din Ucraina

Fostul cancelar german Gerhard Schröder: UE este principalul vinovat pentru criza din Ucraina
Foto: spiegel.de

Fostul cancelar german Gerhard Schröder consideră că Uniunea Europeană (UE) este principalul vinovat pentru criza ucraineană, obligând Kievul să aleagă între un viitor cu UE sau cu Rusia.

„Eroarea fundaentală vine din politica UE în favoarea unui tratat de asociere” pe care Bruxelles-ul voia să-l semneze cu Ucraina, afirmă Schröder, un vechi prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de AFP.

„UE a ignorat faptul că Ucraina este o ţară profund divizată în prezent. Dintotdeauna oamenii din sudul şi din estul ţării sunt mai degrabă orientaţi către Rusia, iar cei din vest mai degrabă către UE”, afirmă el.

„Am fi putut să vorbim despre un tratat de asociere, dar ar fi trebuit să o facem cu Rusia, în acelaşi timp. Eroarea de pornire a fost să se spună că va fi ori un tratat de asociere cu UE ori o uniune vamală cu Rusia”, a continuat el.

Dând asigurări că „erori au fost comise de toate părţile”, Schröder nu condamnă anexarea Crimeei de către Rusia, în urma unui referendum considerat ilegal de către comunitatea internaţională.

„Alipirea Crimeei este contestată pe planul dreptului internaţional, dar acum este o realitate. Crimeea a decis prin referendum că vrea să fie o regiune rusească. Iar acest lucru a fost pus în practică”, a subliniat el.

„Ideea că ar fi de ajuns ca preşedintele rus sau şeful Guvernului ori oricine altcineva să spună «basta», pentru ca totul să reintre în ordine, nu este, cu siguranţă, realistă”, a comentat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe