Gripă aviară în Europa! Comisia Europeană a făcut anunțul, după ce au fost găsite primele focare

Gripă aviară în Europa! Comisia Europeană a făcut anunțul, după ce au fost găsite primele focare

În afară de viroze, gripa de sezon și COVID-19, gripa aviară amenință continentul european. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) avertizează deja statele membre asupra pericolului răspândirii virusului.

Zonele de Nord și Est ale Europei sunt principalele vizate. Statele Uniunii Europene au primit deja îndemnul de la Comisia Europeană, de a intensifica măsurile de supraveghere și biosecuritate împotriva posibilelor noi focare de gripă aviară din 2020.

Comisia Europeană: „Este posibilă și răspândirea ulterioară în țările din sudul și vestul Europei”

Virusul a fost deja detectat în vestul Rusiei și în Kazahstan, la păsările sălbatice.

„Din experiența anilor trecuți, credem că este probabil ca Europa de Nord și de Est să fie cea mai vulnerabilă la noile focar. Când HPAI a fost detectat în aceeași zonă a Rusiei în verile 2005 și 2016, au urmat epidemii în nordul și estul Europei.

Dacă modelul se repetă anul acesta, HPAI va ajunge în aceleași zone ale Europei toamna sau iarna. Este posibilă și răspândirea ulterioară în țările din sudul și vestul Europei”, transmite Comisia Europeană.

Aproape 20.000 de păsări răpuse în Rusia, de gripa aviară

În Rusia a fost deja identificat primul focar de gripă aviară, în data de 18 septembrie, într-o fermă în care au murit nu mai puțin de 19.500 de păsări, potrivit datelor Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.

De asemenea, și la vecinii bulgari au fost depistate cazuri similare. Primul caz a fost identificat la Plovidv.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe