Guvernul britanic, inițiativă pentru prelungirea orelor de funcționare a magazinelor duminica: Reprezentanții organizațiilor de muncitori nu sunt de acord

Guvernul britanic, inițiativă pentru prelungirea orelor de funcționare a magazinelor duminica: Reprezentanții organizațiilor de muncitori nu sunt de acord
foto: styleinked.com

O inițiativă a Guvernului britanic prin care se încearcă prelungirea orelor de funcționare a magazinelor de mari dimensiuni în ziua de duminică se află la răscruce, după ce reprezentanții organizației „Păstrați statutul special al zilei de duminică” pun bețe în roate propunerii legislative, relatează news-republic.com.

Potrivit legilor din Marea Britanie, magazinele care au mai mult de 280 de metri pătrați au permisiunea de funcționare pentru doar șase ore consecutive, între orele 10 dimineața și 6 seara, în ziua de duminică, spre deosebire de magazinele de mici dimensiuni, care nu au vreo restricție în acest sens.

Guvernul britanic vrea să permită consiliilor să extindă orele în care magazinele pot funcționa. Acest lucru înseamnă că membrii consiliilor ar putea extinde orele de funcționare ținând cont de o bază sezonieră, în așa manieră încât s-ar putea profita din plin de perioade aglomerate, precum Crăciunul.

 ”Nu luăm acest demers în derâdere. Sunt greșeli fundamentale în demersurile inițiate de către Guvern și este nevoie de toată atenția posibilă, nu de procesul inadecvat care a avut loc până acum”, a declarat un purtător de cuvânt al organizației „Păstrați statutul special al zilei de duminică”.

Jon Hannet, secretarul general al Usdaw, uniunea care reprezintă muncitorii din magazine, a descris aranjamentele actuale ca „un mare compromis britanic” care „a funcționat corespunzător pentru mai bine de 20 de ani și care le dă tuturor câte puțin din ceea ce vor”. 

„Retailerii pot fi nepoliticoși, clienții pot cumpăra, personalul poate munci, în timp de duminca rămâne o zi specială, diferită de alte zile, și lucrătorii din magazine pot petrece puțin timp alături de familiile lor”, a explicat Hannet.

Într-o scrisoare deschisă către Sunday Telegraph, liderii consiliului și miniștrii au cerut o destindere a legii, iar 150 de lideri ai consiliilor și 40 de miniștri au semnat scrisoarea prin care se cere ca Guvernul să continuie cu schimbările.

În cele din urmă, Executivul britanic vrea să predea ștafeta legii către consilii, iar militanții vor să oprească Guvernul din a le permite magazinelor să aibă program prelungit duminica.

Urmăriți B1TV.ro și pe