În Olanda, mii de familii au fost acuzate pe nedrept de fraudă la încasarea alocațiilor, iar unele au fost obligate să returneze banii pe mai mulți ani / Guvernul Rutte ar putea demisiona în bloc

În Olanda, mii de familii au fost acuzate pe nedrept de fraudă la încasarea alocațiilor, iar unele au fost obligate să returneze banii pe mai mulți ani / Guvernul Rutte ar putea demisiona în bloc
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Guvernul condus de premierul olandez Mark Rutte ia în calcul posibilitatea de a demisiona în bloc, după un raport care a învinuit cabinetul pentru gestionarea necorenspunzătoare a subvențiilor pentru îngrijirea copiilor, situație ce a adus mii de familii în ruină financiară, potrivit Reuters.

Guvernul Mark Rutte din Olanda ar putea demisiona în bloc, în scandalul alocațiilor. Mii de familii, acuzate pe nedrept de fraudă

O anchetă parlamentară a ajuns la concluzia că s-a făcut o „nedreptate fără precedent” unor familii nevinovate, care au fost obligate să restituie mii de euro de subvenții acordate, ducând la șomaj, faliment sau divorț.

Mark Rutte, în funcție din anul 2010, a declarat la finalul lunii trecute că problema, care s-a întins pe aproape tot deceniul trecut, a fost „rușinoasă”. O compensație de cel puțin 30.000 de euro este plătită către aproape 10.000 de familii.

În această săptămână, familiile păgubite au înaintat plângeri pe numele a cinci politicieni, inclusiv Wopke Hoekstra, ministrul Finanțelor, și Eric Wiebes, ministrul Economiei, pentru rolul lor în gestionarea defectuoasă.

Sondajele de opinie arată că guvernul lui Mark Rutte se bucură de aprobarea a două treimi din public. Cu toate acestea, analiștii politici sunt de părere că presiunea pe cabinet să demisioneze este tot mai mare, după ce Lodewijk Asscher a făcut un pas în spate și a demisionat din fruntea formațiunii laburiste de opoziție, anunțând că nu va concura la alegerile parlamentare din 17 martie pentru că se simte parțial vinovat de scandal.

Lodewijk Asscher a fost ministru al afacerilor sociale în guvernul anterior, când partidul său era partener de coaliție. Gestul său, spune analistul politic Tom-Jan Meeus, „pune presiune nu numai pe cabinet, ci și pe lideri individuali de partid”.

Mark Rutte a convocat o ședință de criză cu întregul său cabinet, vineri.

Potrivit raportului publicat de comisia parlamentară de anchetă în decembrie, funcţionari au oprit acordarea de alocaţii pentru mii de familii acuzate eronat de fraudă, înainte de a le constrânge să returneze de manieră retroactivă sumele primite pe parcursul mai multor ani, ceea ce în unele cazuri a însemnat zeci de mii de euro, transmite Agerpres.

În perioada gestionării defectuoase, oficiul de taxe impunea fără milă rambursarea subvențiilor, fără să le ofere familiilor oportunitatea de a-și dovedi nevinovăția, a scos la iveală comisia parlamentară de anchetă.

Tags:
Ultima oră