În țările mai bogate, incidența la COVID-19 scade mai repede. Situația stă diferit în țările cu un PIB pe cap de locuitor mai scăzut

În țările mai bogate, incidența la COVID-19 scade mai repede. Situația stă diferit în țările cu un PIB pe cap de locuitor mai scăzut
Foto:Hepta.ro / Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Pandemia de COVID-19 a lovit, în decursul unui an, atât statele puternic dezvoltate, cât și statele slab dezvoltate, iar efectele s-au văzut în fiecare țară, în special asupra sistemului sanitar. O diferență însă o înregistrează scăderea ratei de infectare. Potrivit unui studiu publicat în Frontiers in Public Health și citat de Hotnews.ro, incidența cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a scăzut mai repede în țările europene mai bogate, în timp ce la polul opus sunt state precum România, Bulgaria sau Ucraina.

Studiul realizat în Marea Britanie a analizat indicatorii economici din 38 de țări europene, precum produsul intern brut, speranța de viață și cheltuielile publice, pe o perioadă de două luni, ce a corespuns cu finalul primului val al pandemiei pe continent, mai exact intervalul 1 aprilie – 31 mai 2021.

Țările mai bogate au o scădere mai rapidă a incidenței la COVID-19

Studiul realizat în Regat a descoperit o legătură negativă între incidența cazurilor de COVID-19 și PIB-ul pe cap de locuitor.

„Studiul nostru a găsit o corelație negativă puternică între numărul de cazuri și PIB-ul pe cap de locuitor (…) Acest lucru se datorează nu numai capacității țărilor mai bogate de a cheltui mai mult pentru sănătate și prevenție, dar este posibil ca suprimarea răspândirii virusului prin izolare să fie mai dificil de implementat în țările mai sărace, cu un număr mai mare de oameni lucrând în sectoare în care este necesară munca manuală”, a precizat Shahnia Pardhan, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea Anglia Ruskin School of Medicine, Marea Britanie, potrivit sursei citate mai sus.

Luxemburg, țara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Europa

Luxemburg este țara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Europa, iar ea s-a dovedit a fi și cea cu cel mai mic număr de cazuri noi în această perioadă, scrie sursa citată mai sus. În țările cu un PIB pe cap de locuitor mai scăzut, precum Ucraina, Bulgaria și România s-a remarcat contrariul.

În concluziile articolului, cercetătorii au propus ca performanța economică a unei țări să fie o prioritate de sănătate esențială pentru politicieni, mai scrie sursa citată.