Ion Cristoiu: De ce n-a intervenit SUA pentru ca jihadiștii ISIS să nu mai obțină 2 milioane de dolari zilnic din exportul de petrol în Turcia?!

Ion Cristoiu: De ce n-a intervenit SUA pentru ca jihadiștii ISIS să nu mai obțină 2 milioane de dolari zilnic din exportul de petrol în Turcia?!
Foto: larevista.ro

În contextul doborârârii avionului de vânătoare rus de către aviața turcă, Vladimir Putin a spus că aeronava fotografia coloanele de mașini ale Statului Islamic, lungi de kilometri, care duceau petrol în Turcia, la o conferință de presă pe care a susținut-o alături de omologul său francez, Francois Hollande.

”Asta explică nu numai doborîrea avionului, dar și prezența avioanelor rusești la granița cu Turcia, deasupra unei zone din Siria controlate de Turcia.

Dezvăluirea a fost reluată la Conferința de presă de la Paris de luni, 30 noiembrie 2015.
Din cîte se vede, înaintea lui Vladimir Putin, Loretta Napoleoni desemnează Turcia drept țară către care merge petrolul din care Teroriștii scot zilnic 2 milioane de dolari.
Dar chiar și fără această dezvăluire a președintelui rus, întrebarea unde exportă ISIS petrolul și, mai ales, de unde cumpără arme, era la mintea cocoșului.
Petrol de 2 milioane de dolari zilnic nu poate fi vîndut cu găleata”, spune Ion Cristoiu pe blog.

Jurnalistul precizează că este de presupus existența unei rețele care merge până în Turcia, unde petrolul e luat și plătit.

”E greu de crezut că Erdogan nu știe despre acest comerț cu petrol făcut de Turcia la granița cu Siria. Cum e greu de crezut că CIA nu știa de existența exportului de petrol ISIS în Turcia”, adaugă Cristoiu.

Omul de presă arată că uriașul buget al grupării jihadiste Statul Islamic din Siria și Irak explică supraviețuirea Califatului, dar și atentatele teroriste de pe continentul european.

”O țară care cumpără petrol într-o asemenea cantitate de la Teroriști e complicea Teroriștilor.
Lichidarea ISIS e simplă. Nu e nevoie de atacuri aeriene, de Coaliții militare planetare. E suficient să li taie teroriștilor sursa de bani din exportul de petrol”, explică gazetarul Ion Cristoiu.

În încheiere, Cristoiu explică că din acest punct de vedere, e suficient ca America să oblige Turcia să nu mai ia petrol de la ISIS. ”De ce n-a făcut-o?”, conchide omul de presă.

Urmăriți B1TV.ro și pe