Julian Assange împlineşte doi ani de când s-a refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra

Julian Assange împlineşte doi ani de când s-a refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra

Fondatorul site-ului WikiLeaks Julian Assange, refugiat de doi ani în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra, a declarat miercuri că este implicat într-o cooperare cu Edward Snowden şi că acţionează pentru a-şi „spăla” numele, fără să spere la o eliberare rapidă, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Într-o videoconferinţă de presă susţinută miercuri, cu o zi înainte de împlinirea a doi ani de când s-a refugiat în ambasadă, australianul, în vârstă de 42 de ani, a dat asigurări că WikiLeaks este activ în continuare, chiar dacă despre site-ul – care a făcut Statele Unite să tremure difuzând aproximativ 700.000 de documente secrete – se vorbeşte mai puţin decât se vorba deunăzi.

Fostul consultant, acuzat de Statele Unite de spionaj după dezvăluirile despre amploarea spionajului practicat de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), se află în prezent în Rusia.

Închis în apartamentul care serveşte ca sediu Ambasadei Ecuadorului, în cartierul Knightsbridge, la doi paşi de magazinul Harrods şi atent păzit de poliţia britanică, Julian Assange a recunoscut că situaţia sa creează „câteva dificultăţi”.

„Dar, pe de altă parte, spre deosebire de alţi reporteri care muncesc în domeniul securităţii naţionale (…), eu nu pot să fiu citat să mă prezint în faţa justiţiei, poliţia nu-mi poate bate la uşă nici ziua, nici noaptea”, a adăugat el.

Australianul s-a refugiat la 19 iunie 2012 în acest sediu care se bucură de inviolabilitate diplomatică, pentru a scăpa unei extrădări către Suedia, unde este acuzat de comiterea unor agresiuni sexuale pe care le neagă. El se teme că din Suedia ar urma să fie trimis şi judecat în Statele Unite.

Ultima oră
22:35 - Un turist polonez, accidentat în Munţii Latoriţei. Salvamontiștii au intervenit
22:17 - Nicușor Dan, despre angajații STB: Mâine dimineaţă, cine nu va ieşi, o să răspundă / Plângerea penală este deja depusă
22:14 - Britney Spears, „la cuțite” cu sora ei mai mică: „Ea nu a fost niciodată lângă mine”
22:09 - România ar putea impune sancțiuni economice Rusiei. Ministrul de Externe: „Efectul cumulat va fi foarte puternic” (VIDEO)
21:41 - Sindicalistul de la STB, responsabil pentru greva care a blocat Capitala: „Politica o fac în Consiliul General. La mine nu a venit decizia instanței privind suspendarea protestului” / Greva ar putea continua
21:40 - S-a aflat cine este „victima” lui Carla’s Dreams! Cui îi sunt dedicate versurile din ultima piesă: „Ce paradox…suferința ta înseamnă muzică de calitate pentru noi” (video)
21:05 - România, gata să primească militari francezi. Reacția lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, după anunțul lui Emmanuel Macron (VIDEO)
21:00 - STB transmite că personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea. Greva ar putea continua și vineri
20:40 - Bella Hadid a trecut prin calvar. Mărturii dureroase despre perioada în care se gândea la sinucidere: „Era tot mai greu să ies fără să beau pentru a-mi calma nervii”
20:39 - Creșterea prezenței trupelor americane în România, obiectiv prioritar pentru Guvern. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: „E nevoie să accelerăm procesul de planificare” (VIDEO)