Lavrov, despre doborârea avionului rus de către armata Turciei: Considerăm că autoritățile turce au depășit limitele admisibilului

Lavrov, despre doborârea avionului rus de către armata Turciei: Considerăm că autoritățile turce au depășit limitele admisibilului
Foto: jurnalul.ro

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că Moscova este de părere că Ankara a depășit limitele admisibilului și acest lucru ar putea duce Turcia într-o situație complicată. Declarația vine în contextul doborârii avionului de vânătoare rus de către forțele armate turce.

”Considerăm că autoritățile turce au depășit limitele admisibilului și riscă să ducă Turcia într-o situație extrem de grea și din punct de vedere al intereselor naționale, și din punct de vedere al situației din regiune”, a declarat Serghei Lavrov, în deschiderea întrevederii cu ministul de Externe al Sirie, Walid Muallem, potrivit Agerpres.

Statul Major al armatei ruse susține că aeronava de vânătoare Su-24 a fost doborâtă fără nicio somație din partea armatei Turciei, în spațiul aerian al Sirie. Acesta a căzut la patru kilometri de frontiera cu Turcia. Totuși, Ankara precizează total opusul, afirmând că avionul rus încălcase spațiul aerian turc și a fost avertizat de zece ori, timp de cinci minute, înainte de a fi atacat de o rachetă lansată de un F-16.Incidentul a inițiat o gravă criză diplomatică între cele două state.

Totodată, după consultările cu omologul său sirian, Serghei Lavrov a afirmat că unele țări din vecinătatea Siriei ”dau dovadă de culmea cinismului”, ele proclamându-se participante la coaliția antiteroristă. Însă, în realitate, aceșita îi susțin pe teroriști.

”Considerăm drept culme a cinismului situația în care unele țări vecine Siriei își proclamă atașamentul pentru deciziile Consiliului de Securitate al ONU, dar în realitate duc un joc în care teroriștilor li se rezervă rolul de aliați nedeclarați”, a arătat Lavrov.

Șefii dimplomaței ruse și siriene au punctat la unison că toate procesele politice din Siria trebuie decise de poporul acestui stat.

”Am subliniat că sensul principal al acelor acorduri care au fost încheiate în timpul procesului de la Viena, în cadrul Grupului internațional pentru susținerea Siriei, este acela că orice reformă, orice acord, orice proces trebuie să fie decise doar de sirieni și numai poporul sirian poate să decidă toate problemele despre viitorul Siriei, fără amestec din afară”, a mai adăugat Lavrov.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe