Lavrov, despre doborârea avionului rus de către armata Turciei: Considerăm că autoritățile turce au depășit limitele admisibilului

Lavrov, despre doborârea avionului rus de către armata Turciei: Considerăm că autoritățile turce au depășit limitele admisibilului
Foto: jurnalul.ro

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că Moscova este de părere că Ankara a depășit limitele admisibilului și acest lucru ar putea duce Turcia într-o situație complicată. Declarația vine în contextul doborârii avionului de vânătoare rus de către forțele armate turce.

”Considerăm că autoritățile turce au depășit limitele admisibilului și riscă să ducă Turcia într-o situație extrem de grea și din punct de vedere al intereselor naționale, și din punct de vedere al situației din regiune”, a declarat Serghei Lavrov, în deschiderea întrevederii cu ministul de Externe al Sirie, Walid Muallem, potrivit Agerpres.

Statul Major al armatei ruse susține că aeronava de vânătoare Su-24 a fost doborâtă fără nicio somație din partea armatei Turciei, în spațiul aerian al Sirie. Acesta a căzut la patru kilometri de frontiera cu Turcia. Totuși, Ankara precizează total opusul, afirmând că avionul rus încălcase spațiul aerian turc și a fost avertizat de zece ori, timp de cinci minute, înainte de a fi atacat de o rachetă lansată de un F-16.Incidentul a inițiat o gravă criză diplomatică între cele două state.

Totodată, după consultările cu omologul său sirian, Serghei Lavrov a afirmat că unele țări din vecinătatea Siriei ”dau dovadă de culmea cinismului”, ele proclamându-se participante la coaliția antiteroristă. Însă, în realitate, aceșita îi susțin pe teroriști.

”Considerăm drept culme a cinismului situația în care unele țări vecine Siriei își proclamă atașamentul pentru deciziile Consiliului de Securitate al ONU, dar în realitate duc un joc în care teroriștilor li se rezervă rolul de aliați nedeclarați”, a arătat Lavrov.

Șefii dimplomaței ruse și siriene au punctat la unison că toate procesele politice din Siria trebuie decise de poporul acestui stat.

”Am subliniat că sensul principal al acelor acorduri care au fost încheiate în timpul procesului de la Viena, în cadrul Grupului internațional pentru susținerea Siriei, este acela că orice reformă, orice acord, orice proces trebuie să fie decise doar de sirieni și numai poporul sirian poate să decidă toate problemele despre viitorul Siriei, fără amestec din afară”, a mai adăugat Lavrov.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:16 - Un pompier din Argeș și-a pierdut viața în timp ce stingea un incendiu de vegetație izbucnit pe Autostrada 1
18:01 - Prețul lui Viktor Orban pentru a renunța la petrolul rusesc. Ce sume avansează Ungaria
17:58 - Momente cumplite pentru Florin Călinescu. Ce diagnostic a primit cunoscutul actor din partea medicilor
17:55 - Maia Sandu la Bruxelles: „Nu suntem naivi să credem că aderarea se face peste noapte, dar nu încercăm să găsim scurtături” (video)
17:33 - Turcia a blocat începerea negocierilor pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan: Nu extrădați teroriști, dar vreți în Alianța / Niciunul dintre aliați nu ne-a arătat respect
17:28 - Președinta Comisiei Europene a comunicat un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina de 9 miliarde de euro: „Investițiile vor ajuta Ucraina să devină mai puternică”
17:23 - Arhitecta Laura Boghiu, înlocuită de sora ei geamănă, în emisiunea „Visuri la cheie”
17:12 - Bogdan Aurescu confirmă că România va interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție. Ce a declarat șeful diplomației române
17:09 - Fosta consilieră a președintelui Trump pentru Rusia a povestit că mirosul neobișnuit pe care îl emana Putin a marcat-o: „Nu a mâncat și nu a băut nimic”
16:54 - Noul şef ANAF are o misiune imposibilă: Un raport al Consiliului Fiscal arată că inspectorii ANAF forțează falimentul firmelor și pierd procese pe bandă rulantă / Gabriel Biriș: „De multe ori contribuabilul câștigă după ce a intrat în faliment”