MAE: Lituania interzice accesul românilor pe teritoriul său, începând cu 13 iulie

MAE: Lituania interzice accesul românilor pe teritoriul său, începând cu 13 iulie

Ministerul Afacerilor Externe a transmis vineri seară, printr-un comunicat de presă că, începând cu data de 13 iulie 2020, cetățenii românii nu vor mai avea acces pe teritoriul Lituaniei.

Hotărârea a fost luată de Guvernul lituanian în urmaunei reevaluări săptămânale bazate pe evoluția situației epidemiologice din România. Excepție vor constitui doar românii caretranzitează teritoriul Lituanieipentru întoarcerea în țara de reședință.

Cetăţenii români aflați în dificultate pot solicita asistenţă consulară laAmbasadei României la Vilnius. De asemenea,au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice: +370 68573238.

Grecia permite accesul românilor doar pe baza unuitestnegativ pentruCOVID-19, făcut în ultimele72 de ore

Autoritățile din Grecia au decis ca, începând de marți, 14 iulie, toți turiștii care intră în țară prin vama Kulata-Promachonas trebuie să prezinte un test negativ pentruCOVID-19. Este vorba despre un test molecular care trebuie să fi fost făcut cu cel mult 72 de ore înainte și care să ateste faptul că persoanele în cauză nu sunt contaminate cu noul coronavirus. Anunțul autorităților de la Atena a provocat însă îngrijorări în rândul turiștilor români care și-au planificat deja concediile în Grecia. Asta fie pentru că unii dintre ei ar trebui să ajungă în destinația de vacanță chiar la începutul săptămânii viitoare, atunci când intră în vigoare noile reguli, și nu mai au timpul necesar pentru a face testul pentru COVID-19, fie pentru că în acest moment este destul de greu să obții un test valabil într-un interval de 72 de ore atunci când ai planificat un drum cu mașina până în Grecia. În multe cazuri, în România, rezultatul unui test pentru infecția cu noul coronavirus poate veni și în 24-48 de ore sau chiar mai mult, în funcție de laborator.

Austria va permite intrarea românilor doar cu un test Covid-19 şi dovada cazării

MAE a reamintit că accesul persoanelor provenind din România cu destinația Republica Austria este posibil numai dacă acestea deţin un test biologic molecular SARS-COV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile de la data emiterii, tradus în limba germană sau engleză.

”Pentru persoanele care nu dețin un astfel de test se aplică măsura autoizolării pentru o perioadă de 14 zile la domiciliu sau într-o unitate de cazare, pentru care trebuie prezentată dovada rezervării. În situația în care persoanele călătorind din Romania nu pot prezenta la intrarea în Austria un test Covid-19 şi dovada cazării, le va fi interzisă intrarea pe teritoriul austriac”, conform documentului.

Cu toate acestea, dacă pe perioada celor 14 zile de autoizolare este efectuat un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 al cărui rezultat este negativ, măsura autoizolării se suspendă.

Ministerul Afacerilor Externe a mai precizat că prevederile ordonanței nu se aplică în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre alte destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

”MAE precizează că autoritățile austriece pot solicita, la frontieră, documente care să justifice intrarea în ţara de destinaţie: domiciliu / rezidență / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.”, se menționează în comunicat.

Norvegia și Finlanda mențin restricțiile pentru români

Norvegia și Finlanda au declarat, vineri, că mențin restricțiile pentru cetățenii români care vor să călătorească în acele state, în contextul pandemiei de coronavirus și al creșterii cazurilor din România, din ultimele săptămâni.

Astfel că, autoritățile norvegiene au anunțat menținerea României, alături de Bulgaria, Croația, Luxemburg, Portugalia, Suedia (cu excepția regiunilor Kronoberg, Skåne and Blekinge) și Ungaria, pe lista statelor ai căror cetățeni sau rezidenți vor fi obligați să intre în carantină / izolare la domiciliu pe durata a 10 zile după intrarea pe teritoriul Norvegiei călătorind din țara respectivă.

În acest context, începând cu data de 15 iulie 2020, cetățenii români sau rezidenți în România vor putea călători din România în Norvegia, însă vor fi obligați să intre în carantină / izolare la domiciliu pe durata a 10 zile.

Totodată, Finlanda va menține restricțiile privind intrarea cetățenilor români până la data de 11 august. Mai exact, granițele vor rămâne închise.

”Restricțiile privind traficul de frontierele externe vor continua, cu unele modificări, pentru statele membre ale UE care nu sunt state Schengen, pentru Regatul Unit și anumite state terțe, recomandate de Consiliul Uniunii Europene. Astfel, restricțiile la intrare vor continua în ceea ce privește traficul dintre Finlanda și Bulgaria, Croația, România și Regatul Unit, precum și Monaco, cu restricții similare ca la frontierele interne, aflate în vigoare până la data de 11 august 2020”, se menționează în anunț.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:53 - Prima reacție a Kremlinului după retragerea lui Joe Biden de la alegerile prezidențiale din SUA. Dmitri Peskov a spus care este „prioritatea” Rusiei
23:35 - România a câștigat Campionatul European U20 Divizia B la baschet
23:14 - Procedura pentru nominalizarea unui nou candidat democrat la președinția SUA. Alte nume vehiculate în afară de Kamala Harris, principala favorită
22:51 - Ștefan Popescu, despre Kamala Harris: Un personaj cu care Biden și anturajul său nu au avut o chimie specială. Nu i s-a delegat niciun dosar important. Nu stă strălucit în sondaje (VIDEO)
22:32 - Un bărbat a murit în timpul unei drumeții în Masivul Vâlcan
22:13 - Liderul republican al Camerei Reprezentanților îi cere demisia lui Joe Biden. Mike Johnson: Perspectivele democraților nu sunt mai bune cu Kamala Harris
21:49 - Donald Trump, după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială: Va rămâne de departe cel mai slab președinte din istoria țării noastre. Sistemul a făcut tot ce a putut pentru a-l proteja
21:34 - Claudiu Năsui, despre datoria publică a României: Întrebarea este dacă am ajuns la 54% din PIB și avem ce să arătăm. Datoria pentru pensii e total separată și e imensă (VIDEO)
21:01 - Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din SUA: „Este în interesul partidului meu și în al țării să fac un pas în spate” / A anunțat că o susține pe Kamala Harris
20:49 - Un copil a murit după ce i-a căzut o poartă de fotbal în cap, în județul Suceava