Medicul care l-a îngrijit pe Alexei Navalnîi după otrăvire, în spitalul din Siberia, a murit subit

Medicul care l-a îngrijit pe Alexei Navalnîi după otrăvire, în spitalul din Siberia, a murit subit
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Unul dintre medicii care l-au tratat pe Alexei Navalnîi în spitalul din Siberia a murit subit. Anunțul a fost făcut de reprezentanții spitelului din Omsk, informează CNN. Serghei Maksimişin avea 55 de ani și era șeful adjunct al unității medicale unde a fost internat prooncipalul opozant al lui Vladimir Putin în agustul 2020, la scurt timp după ce a fost otrăvit cu agent neurotoxic din grupul Noviciok.

Unul din medicii principali care l-au tratat pe Alexei Navalnîi în august 2020 a murit

„Cu regret, vă informăm că medicul şef-adjunct al secţiei de anestezie şi terapie intensivă a spitalului de urgenţă nr. 1 din Omsk, doctor în ştiinţe medicale, Maksimişin Serghei Valentinovici, a murit subit”, au transmis reprezentanții spitalului, printr-un comunicat de presă.

În informarea venită de la unitatea medicală unde a lucrat Maksimişin nu se precizează însă și cauza decesului acestuia.

În luna august a anului trecut, Alexei Navalnîi a început să se simtă rău în timp ce era în avionul care îl ducea din Siberia la Moscova. Aeronava a aterizat e urgență în orașul Omsk, iar navalnîi a fost spitalizat, iar timp de două zile s-a aflat în secția de intoxicări acute a unității medicale. Medicii de la spitalul siberian au susținut că în perioada în care Navalnîi a fost tratat de ei, în corpul acestuia nu a fost depistată prezența unor substanțe otrăvitoare și au susținut că e vorba despre „o tulburare de natură metabolică”.

Ulterior, Navalnîi a fot transferat la o clinică din Germania. Opozantul președintelui rus s-a aflat în Germania până pe 17 ianuarie 2021, atunci când s-a întors în Rusia, fiind imediat arestat.

Autoritățile ruse au transmis atunci căAleksei Navalnîia fost arestat deoarece ar fi încălcat termenii eliberării condiționate. În 2014, el fusese condamnat cu suspendare pentru presupuse fapte de evaziune.

Alexei Navalnîi a fost condamnat la închisoare în Rusia

Pe 2 februarie, Navalnîi a fost condamnat la peste doi ani și jumătate de închisoare cu executare pe opozantul rusAleksei Navalnîi, sub acuzația că a încălcat termenii probațiunii în timp ce se recupera în Germania după ce a fost otrăvit. Deși sentința prevede o pedeapsă de trei ani și jumătate, curtea o va reduce cu aproximativ un an – anul în care opozantul rus a stat în arest la domiciliu

Autoritățile ruse au negat în repetate rânduri orice fel de implicare în otrăvirea luiAleksei Navalnîiși susțin că nu dețin nicio probă care să ateste că opozantul ar fi fost otrăvit. Vladimir Putin a declarat că serviciile secrete ruse, dacă ar fi vrutsă îl otrăvească pe Navalnîi, „probabil că ar fi dus-o la capăt”.