Ministrul Muncii dorește corectarea Legii salarizării unitare. Raluca Turcan: S-au creat disproporții și inechități. Nu se mai respectă niciun principiu din acel act normativ

Ministrul Muncii dorește corectarea Legii salarizării unitare. Raluca Turcan: S-au creat disproporții și inechități. Nu se mai respectă niciun principiu din acel act normativ
Foto: Facebook / Raluca Turcan

Ministrul Muncii a anunțat că dorește „corectarea” legii salarizării unitare întrucât, din momentul în care a intrat în aplicare, actul normativ a creat „disproporții și inechități”. „Practic, e un haos în momentul de față în privința salarizării bugetare pentru că nu se mai respectă niciun principiu din acea lege”, a explicat Raluca Turcan, care a precizat că încă de la preluarea mandatului de ministru a solicitat o evaluare a inechităților create de documentul respectiv.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, despre corectarea Legii salarizării unitare

„În momentul de faţă, din anul 2017, suntem pe o lege în sistemul public de salarizare care se cheamă Legea salarizării unitare, dar care numai unitară nu este, întrucât, din momentul în care a intrat în aplicare, s-au creat disproporţii şi inechităţi atât de mari încât avem şi nemulţumiri, şi distorsiuni. În primul rând, legea este gândită pe grupe ocupaţionale în care unii au fost crescuţi mai repede. În categoria celor care au crescut există activităţi similare altor categorii ocupaţionale. În momentul în care au crescut aceştia, cei din alte categorii au dat în judecată statul, invocând echitate de salarizare şi, în felul acesta, am ajuns la procese în instanţă câştigate, cu drepturi care trebuie plătite. Deci, practic, e un haos în momentul de faţă în privinţa salarizării bugetare pentru că nu se mai respectă niciun principiu din acea lege”, a declarat Raluca Turcan, joi seară, într-o emisiune la Antena 3, potrivit News.ro.

Ministrul Raluca Turcan a precizat că nu își dorește să taie din veniturile bugetarilor, dar a declarat că se vor face verificări cu privire la sporurile de care beneficiază bugetarii.

„Este foarte posibil ca, echilibrând acest sistem de sporuri, da, unii care beneficiază de spor de antenă într-un loc unde nu au nicio treabă cu antena să nu mai beneficieze de acel spor. Dar atenţie, nu se taie salariile, se umblă la sistemul de acoperire echitabilă a celor plătiţi din bani publici”, a mai spus Raluca Turcan.

Florin Cîțu: Pentru 2021 vom veni cu o lege a salarizării care să elimine inechități

Premierul Florin Cîțu anunțat, joi, că Guvernul evaluează toate sporurile în sectorul public, pentru bugetul 2021, și verifică dacă ele se justifică sau nu. „Ne uităm la tot ce înseamnă salarizare, în același timp”, menționa prim-ministrul.

”Despre sporul COVID din prefecturi, a fost o lege dată anul trecut, în mijlocul pandemiei. Ce vă spun, acum ne uităm la toate sporurile în sectorul public, pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu. Și ne uităm la tot ce înseamnă salarizare, în același timp. Pentru 2021 vom veni cu o lege a salarizării care să elimine inechități, așa cum a fost făcută legea salarizării în 2017, promitea acest lucru, iar după aceea au apărut tot felul de excepții. De fapt, primul lucru care s-a spus a foast acela că președintele României are cel mai mare salariu și apoi – au apărut tot felul de excepții. Acestea trebuie corectate- și legea salarizării, și legeapensiilor vor fi modificate pentru a ține cont de câteva principii: legeapensiilor de principiul contributivității și legea salarizării de câteva principii clare de a elimina aceste inechități din sistemul public”, afirma premierul Florin Cîțu, la Radio Guerrilla, răspunzând la o întrebare legată de sporurile de 30% acordate în pandemie angajaților din prefecturi.