Moartea unui artist: Van Gogh nu s-a sinucis. A fost omorât accidental

Moartea unui artist: Van Gogh nu s-a sinucis. A fost omorât accidental

Vincent Van Gogh nu s-a sinucis, așa susțin biografii Steven Naifeh și Gregory Whit Smith. Potrivit celor doi scriitori este mult mai probabil ca artistul să fi fost împușcat din greșeală de doi băieți, decât ca pictorul să fi ieșit pe câmp pentru a picta, după care să se împuște în piept, relatează BBC.

Autorii au ajuns la această concluzie după 10 ani de studii, timp în care au consultat peste 20 de translatori și cercetători.

Pictorul olandez a murit în Auvers sur Oise, Franța, în 1890, la vârsta de 37 de ani.

În acea perioadă artistul era cazat într-un hotel numit Auberge Ravoux de unde ieșea deseori pentru a picta într-un lan de grâu. Pe 27 iulie pictorul a ieșit din cameră pentru a picta. Însă, acesta s-a împușcat în piept, și a murit două zile mai târziu.

Potrivit scriitorului Steve Naifeh, Van Gogh nu a ieșit în acea zi din cameră cu gândul de a se sinucide.

“Conform oamenilor care-l cunoșteau, Vincet Van Gogh a fost omorât accidental de doi băieți, însă acesta a vrut să-i protejeze, susținând că vina este doar a lui”, a declarat Naifeh.

Mai mult, în urma cercetărilor a reieșit faptul că unghiul glontelui era unul oblic, și nu drept cum ar fi trebuit să fie dacă artistul s-ar fi sinucis.

“Acești tineri, dintre care unul era îmbrăcat într-un costum de cowboy și avea un pistol care nu funcționa corespunzător, ieșiseră să bea ceva în oraș cu Vincent. Este greu de crezut că ei intenținoau să-l omoare pe pictor”, a adăugat Steve Naifeh.

Totodată, autorii au declarat că Van Gogh a acceptat moartea „din dragoste pentru fratele său, față de care se credea a fi o povară”.

În martie 1886 artistul s-a mutat la Paris și acolo i-a descoperit pe impresioniștii francezi. A ajuns la Arles unde a colaborat cu pictorul Paul Gauguin. Din cauza nebuniei Van Gogh l-a atacat pe Gauguin cu briciul. Gauguin a fugit, iar Van Gogh și-a tăiat urechea. S-a internat la spitalul din Saint-Rémy-de-Provence. Pentru că nu era sigur de vindecare, Theo, fratele său, l-a trimis la doctorul Gachet în Auvers-sur-Oise. La 27 iulie Van Gogh a ieșit din cameră să picteze pe câmp. Acolo s-a împușcat în piept cu pistolul și a murit peste 2 zile.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe