Statul Islamic și-a desemnat noul lider: „Profesorul”, un fost ofițer în armata lui Saddam Hussein, noul lider al jihadiștilor (VIDEO)

Statul Islamic și-a desemnat noul lider: Profesorul, un fost ofițer în armata lui Saddam Hussein, noul lider al jihadiștilor (VIDEO)
Foto: Hepta

Abu Bakr al-Baghdadi, jihadistul irakian care s-a ridicat din obscuritate până la a declara „calif” al tuturor musulmanilor și lider al Statului Islamic, a fost ucis duminică într-o operațiune a forțelor speciale americane în nord-vestul Siriei.

Doar că viitorul jihadiștilor care au ajuns în urmă cu câtiva ani să controleze o mare parte din Siria și Irak și să inspire atacuri în cele mai mari orașe din Occident nu se oprește odată cu moartea lor.

Aceștia și-au desemnat deja un nou lider în persoana lui Abdullah Qardash. Cunoscut drept „Profesorul”, acesta ar fi preluat conducerea de zi cu zi a teroriștilor chiar dinainte de moartea lui Baghdadi, scrie The Sun.

Qardash a fost ofițer în armata dictatorului irakian Saddam Hussein și a devenit un apropiat al lui Baghdadi după ce au fost amândoi încarcerați în Basra de către forțele americane pentru legăturile pe care le aveau cu gruparea Al Qaeda.

Basra a fost penitenicarul în care Baghdadi a crescut drept un demogog al jihadismului care a influențat sute de prizoneri pentru alături de el pentru instaurarea califatului islamic.

Qardash, a cărui vârstă nu este cunoscută, a luptat alături de el încă de când au petrecut timp împreună în închisoare fiind cunoscut drept un lider nemilos.

Cu toate acestea, instalarea lui Qardash ar putea duce la diviziuni în rândul jihadiștilor, unii putând să nu adere la viziunea și strategia sa asupra viitorului grupării.

Forțele de securitate din regiune avertizează că jihadiștii au încă destulă putere pentru a lansa atacuri sau pentru a beneficia de orice oportunitate pentru a se face din nou remarcați.

Urmăriți B1TV.ro și pe