O bază militară americană, construită în secret în 1959, sub gheţarii Groenlandei, iese la suprafață din cauza încălzirii globale (VIDEO)

O bază militară americană, construită în secret în 1959, sub gheţarii Groenlandei, iese la suprafață din cauza încălzirii globale (VIDEO)
Foto: strangesounds.org

Încălzirea globală scoate la lumină cel mai ascuns secret al Războiului Rece. O bază militară americană ascunsă până de curând sub gheţarii Groenlandei începe să iasă la suprafaţă şi riscă să producă o catastrofă ecologică. Proiectul secret era destinat găzduirii a 600 de rachete balistice şi desfăşurării unor activităţi de cercetare, informează Le Figaro.

Baza militară „Camp Century" a fost construită în secret în 1959, sub o banchiză din nord-vestul Groenlandei, în cadrul proiectului „Iceworm".

În contextul unor tensiuni acerbe între Statele Unite şi Uniunea Sovietică, proiectul secret trebuia să ascundă 600 de rachete balistice, dar era destinat şi desfăşurării unor activităţi de cercetare. În acest scop, au fost construite galerii imense, laboratoare, spaţii de depozitare, chiar şi un spital, un cinematograf şi o biserică pentru personal. Tot acest spaţiu a fost iluminat de un mic reactor nuclear.

Cu toate acestea, proiectul a fost abandonat în 1967, după criza rachetelor din Cuba, şi a rămas secret până în 1997.

Existenţa bazei a fost dezvăluită de un raport al Institutului Danez pentru Politică Externă, însă fenomenul încălzirii globale urmează să o arate lumii.
William Colgan, un glaciolog de la Universitatea York a spus că în ritmul actual, Camp Century va putea fi vizibilă în 2090, dar cu riscuri imense pentru mediul încojurător.

În urma unor cercetări în Arhivele Militare Americane, s-a constatat că la faţa locului au rămas aproape 200.000 de litri de carburanţi, 240.000 de litri de apă uzată şi deşeuri radioactive, care riscă să ajungă în apele oceanice.

La rândul său, Pentagonul dă asigurări că „recunoaşte realitatea schimbării climatice şi riscurile existente" în cazul Camp Century şi promite să „colaboreze cu Guvernul danez şi autorităţile groenlandeze pentru soluţionarea unor chestiuni de securitate comună".

O bază militară americană, construită în secret în 1959, sub gheţarii Groenlandei, iese la suprafață din cauza încălzirii globale

Urmăriți B1TV.ro și pe