Peste 40 de militari israelieni refuză să mai participe la ”abuzurile” comise împotriva palestinienilor

Peste 40 de militari israelieni refuză să mai participe la ”abuzurile” comise împotriva palestinienilor
Foto: haaretz.com

Un număr de 43 de ofiţeri şi soldaţi în rezervă de la o prestigioasă unitate israeliană de informaţii militare au decis să nu mai servească în armată, refuzând astfel să participe la „abuzurile” comise, în opinia lor, împotriva palestinienilor, într-o scrisoare publicată vineri în presă, relatează AFP.

Dacă se va confirma că este autentică, scrisoarea, din care cotidianul Yediot Aharonot a publicat fragmente, este una dintre cele mai importante expresii ale refuzului de a îndeplini serviciul militar din motive de conştiinţă.

Conform Yediot Aharonot, cei 43 de semnatari ai scrisorii, bărbaţi şi femei, au servit în unitatea 8200, cel mai important serviciu de informaţii militare.

Specializată în apărarea cibernetică, unitatea 8200 este adesea comparată cu Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din SUA. Cei 43 de militari în rezervă pot fi mobilizaţi în orice moment.

Militarii, al căror nume nu a fost dezvăluit, afirmă însă în scrisoarea trimisă premierului israelian şi şefului de Stat Major că nu mai doresc „să continue să servească în acest sistem care aduce atingere drepturilor a milioane de persoane”.

Militarii nu fac însă nicio referire în scrisoare la operaţiunea militară desfăşurată în iulie şi august în Fâşia Gaza.

Cei 43 de militari evocă, în scrisoare, rolul vital al operaţiunilor de eliminare practicate de armata israeliană. O femeie vorbeşte despre o greşeală de identificare pe care a comis-o şi care s-ar fi soldat cu moartea unui copil. Alţii se declară emoţionaţi că sunt nevoiţi să intercepteze conversaţii private ale palestinienilor.

„Facem apel la toţi militarii care servesc în prezent în această unitate, sau care vor servi, la toţi cetăţenii din Israel, să-şi facă auzite vocile împotriva unor astfel de abuzuri şi să acţioneze pentru a le opri”, se mai spune în scrisoare.

Semnatarii scrisorii riscă pedepse cu închisoarea.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:46 - Cristian Bușoi: UE a făcut astăzi un pas uriaș pentru a tăia Rusia de pe lista furnizorilor de gaz și pentru a a accelera tranziția ecologică
18:38 - Aleksei Arestovich, consilierul lui Zelenski consideră că autoritățile ruse ar putea ceda Crimeea Ucrainei: „Peninsula va deveni din nou ucraineană”
18:35 - Ministerul apărării ucrainean: „Rusia a trimis mai mulți luptători din Siria în Ucraina. Avem dovezi”
18:23 - Eugen Tomac, după discursul istoric al Maiei Sandu din PE: Republica Moldova, o victimă a înțelegerii între Hitler și Stalin. UE are obligația să își ia revanșa față de acest ținut locuit de români (VIDEO)
18:16 - Un pompier din Argeș și-a pierdut viața în timp ce stingea un incendiu de vegetație izbucnit pe Autostrada 1
18:01 - Prețul lui Viktor Orban pentru a renunța la petrolul rusesc. Ce sume avansează Ungaria
17:58 - Momente cumplite pentru Florin Călinescu. Ce diagnostic a primit cunoscutul actor din partea medicilor
17:55 - Maia Sandu la Bruxelles: „Nu suntem naivi să credem că aderarea se face peste noapte, dar nu încercăm să găsim scurtături” (video)
17:33 - Turcia a blocat începerea negocierilor pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan: Nu extrădați teroriști, dar vreți în Alianță / Niciunul dintre aliați nu ne-a arătat respect
17:28 - Președinta Comisiei Europene a comunicat un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina de 9 miliarde de euro: „Investițiile vor ajuta Ucraina să devină mai puternică”