Premierul elen Alexis Tsipras: Măsurile de reformă ale Greciei au fost refuzate de unii creditori înainte de întâlnirea de la Bruxelles

Premierul elen Alexis Tsipras: Măsurile de reformă ale Greciei au fost refuzate de unii creditori înainte de întâlnirea de la Bruxelles

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat miercuri, înainte de a pleca la Bruxelles pentru a discuta situația Greciei în cadrul unei noi întâlniri a Eurogrupului, că măsurile de reformă făcute de autorităţile de la Atena pentru deblocarea ajutorului financiar au fost refuzate de unii creditori înainte de întâlnire, sugerând că aceștia că fie nu vor un acord, fie servesc anumite interese în Grecia, scrie The Telegraph.

„Insistenţa anumitor instituţii de a respinge măsurile parametrice nu s-a mai întâmplat, nu în cazul Irlandei şi Portugaliei”, a scris Tsipras pe contul său de Twitter.

Situaţia Greciei va fi discutată din nou, miercuri, la Bruxelles, în cadrul unei noi întâlniri a Eurogrupului ce vizează încheierea unui alt acord între Grecia şi creditorii externi, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

În vreme ce Grecia încearcă să încheie un acord cu creditorii străini, mii de de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de noile măsuri de austeritate anunţate de premierul Alexis Tsipras.

Cu toate acestea, oficialii eleni sunt optimişti în legătură cu întâlnirea de miercuri şi speră că Grecia nu va ieşi din zona euro şi îşi va plăti datoriile externe.

Noua listă cu reforme prezentate de Atena creditorilor internaţionali include în cea mai mare parte taxe noi pentru greci.

Astfel, după nu mai puţin de 4 luni de negocieri dure, Atena s-a aliniat în sfârşit cerinţelor creditorilor şi a impus un excendent primar bugetar de 1% din PIB pentru 2015 şi de 2% din PIB pentru 2016. Premierul Alexis Tsipras a precizat într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker că Grecia este gata să adopte măsuri „parametrice” de 1,51% si de 2,87% din PIB pentru 2015 si 2016. Creșterea veniturilor publice ar trebui să fie făcută în special prin creşterea „taxei de solidaritate” pentru persoanele cu venituri ridicate, şi anume de peste 50.000 de euro pe an. În plus, impozitarea societăţilor comerciale trebuie să creasca de la 26%, cât este în prezent, la 29%.

De asemenea, o taxa specială de 12% va fi impusă firmelor cu o cifră de afaceri de peste 500.000 de euro, asta în timp ce impozitul pe bunuri de lux va creşte şi el.

Toate aceste propuneri au fost catalogate drept încurajatoare de către liderii europeni.

În absența unui acord până la finalul acestei luni, Atena ar putea ajunge în incapacitatea de a plăti Fondului Monetar Internațional o tranșă de 1 miliard şi 600 de milioane de euro dintr-un contract de creditare. Instituţia a fost chemată în ajutorul Greciei la sfârșitul lui 2009 și s-a asociat cu Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană pentru un plan de asistență financiară.

Ultima oră
22:35 - Un turist polonez, accidentat în Munţii Latoriţei. Salvamontiștii au intervenit
22:17 - Nicușor Dan, despre angajații STB: Mâine dimineaţă, cine nu va ieşi, o să răspundă / Plângerea penală este deja depusă
22:14 - Britney Spears, „la cuțite” cu sora ei mai mică: „Ea nu a fost niciodată lângă mine”
22:09 - România ar putea impune sancțiuni economice Rusiei. Ministrul de Externe: „Efectul cumulat va fi foarte puternic” (VIDEO)
21:41 - Sindicalistul de la STB, responsabil pentru greva care a blocat Capitala: „Politica o fac în Consiliul General. La mine nu a venit decizia instanței privind suspendarea protestului” / Greva ar putea continua
21:40 - S-a aflat cine este „victima” lui Carla’s Dreams! Cui îi sunt dedicate versurile din ultima piesă: „Ce paradox…suferința ta înseamnă muzică de calitate pentru noi” (video)
21:05 - România, gata să primească militari francezi. Reacția lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, după anunțul lui Emmanuel Macron (VIDEO)
21:00 - STB transmite că personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea. Greva ar putea continua și vineri
20:40 - Bella Hadid a trecut prin calvar. Mărturii dureroase despre perioada în care se gândea la sinucidere: „Era tot mai greu să ies fără să beau pentru a-mi calma nervii”
20:39 - Creșterea prezenței trupelor americane în România, obiectiv prioritar pentru Guvern. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: „E nevoie să accelerăm procesul de planificare” (VIDEO)