Premierul Ungariei laudă relația sa cu Dragnea, ridică în slăvi BOR și dă lecții românilor despre cum să treacă peste ”dificilul” 2018, anul Centenarului Marii Uniri

Premierul Ungariei laudă relația sa cu Dragnea, ridică în slăvi BOR și dă lecții românilor despre cum să treacă peste ”dificilul” 2018, anul Centenarului Marii Uniri
Foto:Breitbart

România face pași mici și siguri spre Grupul de la Vișegrad, clubul statelor problemă ale Uniunii Europene, în care se regăsesc Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia. Iar o mână de ajutor politicienilor de la București care doresc acest lucru o oferă chiar premierul ungar Viktor Orban. Acesta a vorbit despre relația bună pe care o are cu președintele PSD, Liviu Dragnea, și cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, și a afirmat că maghiarii lasă o ușă deschisă apropierii românilor de V4.

Viktor Orban a mai declarat, și avertizat totodată, că 2018, an în care România aniversează Centenarul Marii Uniri, se anunță a fi un an dificil, dar cu toții vom trece bine de el dacă românii nu se vor lăsa purtați de valurile naționaliste.

Liderul de la Budapesta a încercat să atragă România în Grupul de la Vișegrad, pe care l-a numit ”marea poveste de succes central-europeană", susținând că Europa Occidentală va deveni și mai expusă terorismului din cauza imigranților și mai puțin competitivă economic. În schimb, Europa Centrală are posibilitatea de a prospera prin cooperare.

”În acest moment, ţările din Vest experimentează o mişcare masivă de populaţie şi o migraţie a populaţiei care va duce la formarea unei Europe Occidentale cu o compoziţie etnică mixtă. Asta înseamnă că va fi mai puţin sigură decât în prezent, că va fi expusă ameninţării terorismului şi va fi şi mai puţin competitivă din punct de vedere economic. În acelaşi timp, pe de altă parte, la graniţele vestice ale Ucrainei, există un conflict care determină instabilitatea, iar rezultatele sunt imposibil de prevăzut. În timpuri ca acestea, Europa Centrală are o oportunitate unică de a seta un parcurs ascendent, bazat pe propria stabilitate şi pe cooperare. Cred că deceniile următoare vor fi marile decade ale Europei Centrale. Polonezii, cehii, ungurii şi slovacii vor ajunge cu siguranţă la rezultate foarte bune împreună, iar în această categorie intră şi slovenii. Există încă unele probleme stringente care trebuie rezolvate în interacţiunea cu croaţii, iar în ceea ce-i priveşte pe sârbi, aceştia sunt gata să facă parte din povestea de succes a Europei Centrale", a spus premierul ungar Viktor Orban, pentru Bihari Napló.

Viktor Orban a mai declarat că, în mod evident, pentru unguri există loc în România, problema este ce își doresc românii. Depinde doar de români, a continuat Orban, dacă vor vrea să facă parte dintr-o structură în care nivelul de trai va deveni tot mai ridicat.

România are acum şansa să intre în ”marea poveste de succes central-europeană. Nucleul întregii creşteri economice a Uniunii Europene vine din Grupul de la Vişegrad. Într-o formulă a celor patru + România am putea găsi o formă de cooperare care, până la urmă, la duce la îmbunătăţirea standardelor de viaţă, la sporirea securităţii şi la perspective mai bune şi pentru românii din România. Lăsăm această uşă deschisă", a mai declarat prim-ministrul Ungariei, pentru Bihari Napló.

El a vorbit și despre sarcina guvernului de la Budapesta de a asigura drepturile maghiarilor peste hotare. El a cam bătut obrazul autorităților române, care ar fi lente în a asigura anume drepturi ale minorităților. În acest context, acesta a făcut referire la incidentele precum cel de la liceul romano-catolic.

”Se fac progrese extrem de lente în recunoaşterea unui drept al unei minorităţi care reprezintă unul universal în termeni de libertate a religiei. La fel putem spune, că sunt evoluții extrem de lente, despre cele referitoare la restituirea proprietăţilor comunităţilor bisericilor care le-au fost confiscate şi de care au nevoie pentru activităţile religioase şi educaţionale", a continuat Orban.
Miniştrii de Externe ai celor două ţări au discutat despre aceste probleme, iar Orban a susținut că a reuşit să construiască relaţii promiţătoare cu Liviu Dragnea.
Cât despre anul 2018, în care România aniversează Centenarul Marii Uniri, premierul Ungariei l-a catalogat drept o perioadă emoțională dificilă: ”Anul următor, 2018, va fi unul dificil. Românii merită discuţii oneste din partea noastră, la fel cum şi noi merităm să ni se vorbească sincer. Vom încerca într-un fel să trecem prin 2018, în aşa fel încât ambele comunităţi să simtă că au fost în stare să-şi menţină demnitatea într-o perioadă emoţională dificilă”.

Întrebat dacă există vreo șansă pentru obţinerea autonomiei pe care maghiarii o cer faţă de România, Viktor Orban a spus că expresia este privită cu un grad extrem de mare de neîncredere și că ajungerea la o înţelegere cu Ungaria pe marginea unui subiect nu este chiar la fel cu a-ţi vinde sufletul diavolului. Așa s-a întâmplat în cazul Serbiei cu problema Vojvodina, ”însă în acest moment suntem foarte departe de a ajunge în acest stadiu cu România".

Viktor Orban a mai spus că România va avea un rol extrem de important în oprirea valului de imigranți, dar are încredere în politicienii români și în Biserica Ortodoxă Română: ”Am construit o limită fizică de apărare acolo, astfel că varianta de a intra în Europa prin Serbia nu mai este una viabilă. Acest lucru sporeşte presiunea pe România, care, mai devreme sau mai târziu, va trebui să creeze un sistem eficient de apărare la frontierele sale vestice. Altfel, România va fi invadată de imigranţi, iar noi, ungurii, vom trebui să ridicăm un gard la graniţa cu românii, iar noi am vrea să evităm asta cu orice preţ. Am încredere şi în Biserica Ortodoxă şi în conducerea politică din România şi sper că acum este vorba despre viitorul ţării, despre viitorul creștin al României. În anii care vor veni putem să cooperăm bine pe această temă".

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:14 - IPS Teodosie, sfaturi în căsnicie: Recomandarea pentru femeile care nu vor să aibă relaţii cu soţii lor
22:52 - Botoșani: Accident de muncă o fabrică de lactate. Patru bărbaţi au căzut într-un bazin de decantare / UPDATE: Toți cei patru au murit. Printre ei e și directorul fabricii
22:33 - De ce-și găsesc fetele tot mai greu iubiți? Jorge: „Băieții zici că s-au ascuns în gaură de șarpe. Sau dacă sunt, n-ai ce să faci cu ei, că nu sunt destul de maturi. Băi băieți, hai să ne revenim un pic!”
21:59 - „A murit ca un câine”. Văduva victimei lui Mario Iorgulescu e disperată, după ce a aflat că pedeapsa acestuia cu închisoarea a fost anulată: „Nu mai rezist, nu mai suport”
21:26 - Connect-R, dezvăluiri emoționante despre părinții săi: Mama vinde și acum ziare la tarabă. Tata este un copil și așa a rămas toată viața
21:05 - Irina Columbeanu are planuri mari. În ce țară din Europa își dorește să studieze: „Vreau să merg la o școală de medicină. Sunt foarte pasionată de acest subiect”
20:41 - Ca-n filmele de comedie: Cum s-a ales un hoț beat cu încă două acuzații, pe lângă cea de furt calificat
20:22 - Nouă metodă de înșelăciune – „coletul”. Recomandările polițiștilor
19:59 - Cu cât a crescut datoria guvernamentală. Datele oficiale publicate de Ministerul Finanţelor
19:36 - Aproape 50.000 de cazuri de violență domestică în primele cinci luni ale acestui an. Femeile și copiii, principalele victime