Președintele Georgiei îl critică pe predecesorul său: Mihail Saakașvili ”ne-a insultat țara” pentru că a acceptat să fie numit în fruntea regiunii ucrainene Odesa

Președintele Georgiei îl critică pe predecesorul său: Mihail Saakașvili ”ne-a insultat țara” pentru că a acceptat să fie numit în fruntea regiunii ucrainene Odesa
Foto: telegraph.co.uk

Președintele georgian Ghiorghi Margvelașvili îl acuză pe predecesorul său, Mihail Saakașvili, că insultă Georgia, prin faptul că a acceptat să fie numit în fruntea regiunii ucrainene Odesa, după ce a primit cetățenia acestui stat, informează AFP.

„Acest comportament indecent este de înțeles. (…) (Mihail Saakașvili – n.r.) ne-a insultat țara (…) Există valori mai importante decât cariera, iar printre ele figurează naționalitatea țării sale”, a declarat Margvelașvili în cadrul unui interviu televizat.

Fostul lider georgian Mihail Saakașvili a primit cetățenia ucraineană la sfârșitul acestei săptămâni.

Conform legii georgiene, dacă un cetățean acceptă naționalitatea unei alte țări, o pierde automat pe cea a țării sale.

Pierderea cetățeniei trebuie totuși confirmată prin decret, lucru care nu s-a întâmplat până acum în cazul lui Saakașvili, astfel că acesta rămâne în continuare cetățean georgian.

„Va fi ca o sabie a lui Damocles pentru el. Va fi o decizie politică și o vom lua când vom dori”, a declarat ministrul justiției din Georgia, Tea Tsouloukiani.

Mihail Saakașvili a fost numit sâmbătă guvernator al regiunii strategice ucrainene Odesa, având drept obiectiv menținerea suveranității țării și lupta împotriva corupției.

Președinte al Georgiei între 2004 și 2013, Mihail Saakașvili, a venit la putere în urma „Revoluției trandafirilor” și a fost mereu un apropiat al autorităților prooccidentale ale Ucrainei.

Saakașvili este urmărit în justiție în Georgia pentru „abuz de putere”, însă acuză la rândul său persecuții politice.