Prima dezbatere între candidații la alegerile prezidențiale din SUA: Trump se va dezlănțui pentru a răsturna sondajele care îl dau favorit pe Biden

Prima dezbatere între candidații la alegerile prezidențiale din SUA: Trump se va dezlănțui pentru a răsturna sondajele care îl dau favorit pe Biden

Președintele republican Donald Trump și candidatul democrat la președinția SUA, Joe Biden, se vor întâlni în premieră într-o dezbatere marți seară, aceasta fiind prima confruntare directă din cele trei dezbateri prezidențiale programate. Dezbaterea va începe la ora 18:00, Ora Pacificului marți și va dura în jur de90 de minute, fără pauze comerciale. Va avea loc la Case Western Reserve University din Cleveland. Universitatea Notre Dame din Indiana plănuise să o găzduiască, dara anunțat în iulie că se retrage, deoarece măsurile de siguranță și sănătate ar reduce valoarea educațională pentru studenții săi.

PostulB1 TV va difuza în premieră și în exclusivitate în România documentarul”AMERICA ALEGE: TRUMP VS BIDEN”, o anchetă spectaculoasă și amplă despre alegerile prezidențiale din Statele Unite, din 2020,vineri, 2 octombrie, de la ora 22.00.

Care vor fi temele care vor domina dezbaterea

Deși va adopta cel mai probabil o retorică agresivă la adresa contracandidatului său, Donald Trump se va afla în situația de a trebui să răspundă multor întrebări. Este considerat de mulți americani principalul responsabil pentru divizarea culturală și politică a Americii, iar ultimele revelații de la sfârșitul săptămânii arată că Donald Trump a plătit timp de ani de zile mai puține impozite federale decât americanii cu venituri modeste.

Una din formulele de atac ale lui Trump împotriva lui Biden, pe care îl supra-numește „Somnorosul Joe” este că acesta nu ar fi competent mental sau fizic pentru a fi președinte.

Dezbaterea are loc într-un moment în care Statele Unite sunt marcate de crize de importante care se desfășoară de luni de zile, pandemia de coronavirus, tensiunile generate de probleme rasiale și de controverse mai recente, cum ar fi cele legate de desemnarea unui nou judecător la Curtea Supremă și de informațiile potrivit cărora Donald Trump ar fi plătit zeci de ani taxe extrem de mici, comparabile cu cele percepute persoanelor cu venituri reduse. Toți se așteaptă însă ca discursul emoțional să predomine orice temă rațională, având în vedere că Donald Trump nu are niciun motiv să renunțe la retorica agresivă.

Timp de mai multe luni pe parcursul campaniei electorale, președintele Donald Trump a pus sub semnul întrebării acuitatea mentală a lui Joe Biden și și-a folosit abilitățile retorice pentru a crea impresia că adversarul democrat nu este capabil să devină președinteal SUA.

Înțelepciunea acestei strategii va fi testată în arena primei dezbateri electorale, organizată marțiseară.

Trump îl va întâlni pe fostul vicepreședinte în prima confruntare la Cleveland, Ohio, într-o poziție precară cu cinci săptămâni înainte de alegeri. El se confruntă cu un imperativ de a-și face adversarul să comită cât mai multe gafe sau de a-l forța să facă o greșeală majoră, care să zguduie cursa electorală. Trebuie să fie ceva atât de puternic, încât să răstoarne cele nouă puncte procentuale suplimentare a lui Biden care apar în majoritatea sondajelor.

Înaintea dezbaterii, Trump – care nu s-a dovedit niciodată un orator deosebit de agil – a arătat puține semne ale unei strategii coerente pentru a modifica dramatic cursul cursei. Dar aceste trei dezbateri consecutive prezintă ultima sa șansă de a face acest lucru. Spre dezgustul unora dintre consilierii săi, Trump a reușit să stabilească așteptări periculos de mici pentru Biden, în timp ce călătorește prin țară spunându-le alegătorilor că fostul vicepreședinte habar nu are „ce se întâmplă”.

„Este un tip prost, un tip prost, cunoscut întotdeauna ca un tip prost”, a spus Trump în timpul unui miting de la Middletown, Pennsylvania, sâmbătă.

De asemenea, președintele nu pare să fi schimbat multe păreri, întrucât continuă să promoveze manevrarea sa „perfectă” a pandemiei coronavirusului, care a ucis peste 200.000 de americani – chiar dacă majoritatea alegătorilor îi acordă note slabe la acest punctaj. Și Trump, cu siguranță, va risipi minute prețioase în timpul dezbaterii vorbind despre teoriile conspirației demontate despre Ucraina, Rusia, Hillary Clinton, Hunter Biden și propria sa destituire, care rezonează cu puțini alegători dincolo de cei care deja îl susțin.

Joe Biden, acuzat de Donald Trump că obișnuiește să consume droguri

El a propagat una dintre acele teorii ale conspirației la conferința sa de presă de la Casa Albă, duminică seară, când a acuzat fără temei că Biden consumă droguri, repetând afirmațiile unui tweet transmis mai devreme în acea zi.

„Nu glumesc. Sunt dispus să fac un test antidoping și cred că și el ar trebui”, a declarat Trump de pe podiumul Casei Albe. Primarul Rudy Giuliani, a transmis la rândul său un mesaj similar: „Verificați internetul. O mulțime de oameni spun asta”, a spus Trump.

Biden a ignorat, în general, aceste tipuri de acuzații sălbatice și, când a fost întrebat duminică la Wilmington ce condiții trebuie îndeplinite în dezbatere, el a răspuns: „Trebuie să se spună doar adevărul”.

Directorul de campanie adjunct al lui Biden, Kate Bedingfield, a răspuns duminică târziu la solicitarea testelor antidoping ale lui Trump: „Vicepreședintele Biden intenționează să ofere răspunsurile dezbaterii sale în cuvinte. Dacă președintele crede că cel mai bine al este ca răspunsurile sale să fie făcute făcut în urină, Donald Trump poate face asta care a respin șansa de a proteja viața a 200.000 de americani atunci când el nu a făcut un plan coerent pentru a opri COVID-19 „, a spus ea într-un comunicat.

Având în vedere că dezbaterea este una dintre ultimele lor șanse de a-i convinge pe alegători, este o întrebare deschisă dacă ambii candidați pot păstra dezbaterea pe fond marți seară și să evite coborârea rapidă în politica jignitoare pe care Trump pare să o savureze.

Strategii republicani și democrați au subliniat în interviurile din această săptămână că dezbaterile sunt unice în acest an, deoarece Trump este o figură atât de polarizantă și mulți alegători se vor acorda cu opiniile lor deja întărite și puțin probabil să se schimbe.

Urmăriți B1TV.ro și pe