Propaganda rusească laudă prezența la Valea Uzului a generalului Mircea Chelaru, un apropiat al ideologului lui Putin, şi a lui Ninel Peia, candidat la prezidenţiale (VIDEO)

Propaganda rusească laudă prezența la Valea Uzului a generalului Mircea Chelaru, un apropiat al ideologului lui Putin, şi a lui Ninel Peia, candidat la prezidenţiale (VIDEO)
Foto: Sputnik

Incidentele de la Cimitirul Eroilor Valea Uzului, când grupuri de români şi maghiari s-au ciocnit la intrarea în cimitirul din Dărmâneşti, au fost relatate pe larg şi de agenţia de presă rusă Sputnik, cunoscută pentru răspândirea de propagandă rusească şi faptul că e finanţată direct de Kremlin.

Cu titlul „Înfruntarea din Valea Uzului – patrioții români au rupt lacătul și au intrat cu forța!”, Sputnik a relatat atent desfăşurarea evenimentelor şi a ţinut să sublineze prezenţa a două personaje controversate: „celebrul general și patriot” Mircea Chelaru şi candidatul Partidul Neamul Românesc în alegerile prezidenţiale, Ninel Peia.

Mircea Chelaru a fost şef al Statului Major, candidat PPDD în 2012 şi actual membru al Partidului Neamului Românesc, este cunoscut pentru apropierea de Rusia. Acesta a fost prezent la conferinţa ideologului Kremlinului, Alexandr Dughin, în 2017 la Sala Dalles.

Ninel Peia, fost deputat exclus din PSD pentru declaraţii controversate, şi-a anunţat candidatura în alegerile prezidenţiale de la finalul anului din partea Partidului Neamul Românesc în 4 iunie.

Ninel Peia s-a făcut remarcat prin declaraţii controversate şi prin promovarea de teorii ale conspiraţiei. Acesta a fost exclus din PSD de către Liviu Dragnea în 2016 după ce a scris pe blog că vaccinurile ar fi putut cauza îmbolnăvirile bebeluşilor din Argeş cu e-coli. (Detalii AICI)

O altă acţiune controversată a acstuia a venit în mai 2016, când Peia a elaborat și depus în Parlament un proiect de lege care propunea ca predarea educaţiei sexuale fără acordul scris al părinţilor să fie pedepsită cu închisoarea. Peia motiva că „în şcolile copiilor noştri se introduc, pe ascuns, pornografia, prozelitismul LGBT şi sexualitatea deviantă”.

Partidul Neamul Românesc, în care Peia şi Chelaru sunt preşedinte şi vicepreşedinte, a fost, la rândul lui, promovat puternic de Sputnik. La lansarea acestuia în 2018, Sputnik scria despre „partidul generalilor” care se va bate cu George Soros.

„Noul partid, despre care se spune că ar avea în spate „Departamentul zero”, format din militari rezervişti sau în activitate, intenţionează să facă publice listele cu toţi înalţii funcţionari şi demnitari ai statului nostru care, sub o formă sau alta se află pe „statul de plată” al miliardarului George Soros”, scria Sputnik în februarie 2018.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe