Proteste în Washington | Manifestanții pro-Trump, pe punctul de a distruge mai multe buletine electorale. Ele au fost ”salvate” de angajații Senatului

Proteste în Washington | Manifestanții pro-Trump, pe punctul de a distruge mai multe buletine electorale. Ele au fost ”salvate” de angajații Senatului
Foto: Jeff Merkley / Twitter

Susținătorii lui Donald Trump, președinte încă în exercițiu al Statelor Unite, care au reușit să pătrundă miercuri în Capitoliu au fost pe punctul de a distruge mai multe buletine electorale. Senatorul Jeff Merkley a postat, pe Twitter, că buletinele de vot ar fi fost arse de manifestanți dacă angajații Senatului nu le-ar fi luat în timp util.

„Buletine electorale salvate din Senat. Dacă angajații noștri capabili nu ajungeau la ele în timp util, ar fi fost arse de manifestanți”, a scris Merkley, pe Twitter, atașând și o imagine cu acestea.

Proteste în Washington | Manifestanții pro-Trump, pe punctul de a distruge mai multe buletine electorale. Ele au fost recuperate de angajații Senatului

Sute de manifestanți, susținători ai luiDonald Trump, s-au adunat la clădirea Congresului american pentru a boicota validarea victoriei luiJoe Biden. Unii chiar au reuşitsă pătrundă în Capitoliu.Legislatorii sunt deciși să finalizeze certificarea voturilor Colegiului Electoral în această seară.Înainte ca manifestația să izbucnească,Congresul reușise să certifice doar 12 din cele 538 de voturi electorale.

Joe Bidena denunțat un„asalt fără precedent asupra democrației”americane. La rândul său, după ce violențele au escaladat,Donald Trumpa postat pe Twitter un mesaj video în care le-a cerut protestatarilor să meargă acasă chiar dacă „am avut alegeri careau fost furate, au fost alegeri aranjate și toată lumea știe asta”.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a catalogat manifestațiile drept „scene șocante” și a insistat că rezultatul alegerilor prezidențiale americane, care au fost ”democratice”, trebuie respectat. Un apel similar a făcut și premierul britanic Boris Johnson. La rândul său, Heiko Maas, ministrul german de Externe, a deplâns faptul că dușmanii democrației au acum motive de bucurie. El le-a cerut lui Trump și susținătorilor săi să înceteze să mai calce în picioare democrația.

Totuși, ziua tumultoasă a venit cu o nouă victorie pentru Joe Biden: Partidul Democrat va prelua controlul Congresului pentru prima dată într-un deceniu, după ce democrații, Reverendul Raphael Warnock și Jon Ossoff, au câștigat al doilea tur al alegerilor pentru Senat în Georgia. Acum Georgia îi oferă președintelui-ales Joe Biden puterea de a promova nominalizările la Cabinet fără sprijinul republicanilor și de a promulga o legislație liberală cuprinzătoare.

Ultima oră