Raport îngrijorător: Concentrațiile de gaze cu efect de seră au atins un nou record, în ciuda restricțiilor asociate COVID-19

Raport îngrijorător: Concentrațiile de gaze cu efect de seră au atins un nou record, în ciuda restricțiilor asociate COVID-19
foto: Pixabay

Concentrațiile de gaze cu efect de seră au atins un nou record din 2019 și au crescut semnificativ în acest an, în ciuda scăderii preconizate a emisiilor din cauza blocajelor COVID-19, a declarat luni Organizația Meteorologică Mondială.

Carantina generală nu a condus la scăderea emisiilor de carbon

Mulți oameni de știință se așteaptă la cea mai mare scădere anuală a emisiilor de carbon din acest an, deoarece măsurile de blocare a coronavirusului au ținut la sol avioane, au ancorat nave și au ținut călătorii acasă.

Cu toate acestea, OMM a descris scăderea proiectată pentru 2020 ca fiind o „mică lovitură” și a spus că impactul rezultat asupra concentrațiilor de dioxid de carbon care contribuie la încălzirea globală nu ar fi mai mare decât fluctuațiile anuale normale.

„… Pe termen scurt, impactul blocării COVID-19 nu poate fi distins de variabilitatea naturală”, a spus Buletinul OMG al gazelor cu efect de seră.

Raportul anual publicat de agenția ONU cu sediul la Geneva măsoară concentrația atmosferică a gazelor – dioxid de carbon, metan și oxid de azot – care ne încălzesc planeta și declanșează evenimente meteorologice extreme.

Datele globale pentru 2020 nu sunt disponibile deocamdată, însă tendinţa de creştere a concentraţiei pare să fie neschimbată, a indicat OMM pe baza datelor iniţiale obţinute de la staţiile sale din Tasmania şi Hawaii.

Ce așteptări au specialiștii

La fel ca alte organisme ştiinţifice, OMM a declarat că se aşteaptă la o reducere a emisiilor anuale de carbon la nivel global în 2020 ca urmare a măsurilor asociate COVID-19 şi s-a aventurat să facă o estimare preliminară, cuprinsă între 4,2 şi 7,5%.

O asemenea scădere nu ar conduce la o reducere a dioxidului de carbon din atmosferă, însă ar încetini temporar creşterea până la un nivel care se încadrează în variaţii normale, potrivit organizaţiei.

Indiferent de ceea ce se întreprinde în prezent pentru reducerea emisiilor, o mare parte din dioxidul de carbon emis deja, chiar şi cu zeci de ani în urmă, se menţine în atmosferă şi contribuie la încălzirea globală, conform climatologilor.

În perioada 2018-2019, concentraţia de metan, mai potent din punct de vedere al capacităţii de captare a căldurii, a crescut cu 8 părţi la miliard, indică raportul, o uşoară scădere în comparaţie cu intervalul anual anterior, însă peste media din ultimii zece ani.

Datele privind concentraţia de metan sunt monitorizate cu atenţie de oamenii de ştiinţă deoarece acest gaz riscă să înregistreze scurgeri neaşteptate, cum ar fi cele din industria bazată pe combustibili fosili. Acest lucru face ca nivelurile atmosferice ale acestuia să fie mai dificil de prezis decât cele ale dioxidului de carbon.

Nivelurile de oxid de azot, care erodează stratul de ozon din atmosferă şi expune oamenii la raze ultraviolete nocive, a crescut în 2019, însă cu o rată mai mică în comparaţie cu anul precedent şi la egalitate cu creşterea medie din ultimul deceniu.

Ultima oră
00:18 - Raed Arafat: DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii, atribuțiile sale sunt stabilite prin lege/ DSU nu este un om. Dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om
00:03 - Cornel Constantiniu cedează în fața bolii. Artistul nu mai poate vorbi
23:59 - Dosare penale de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți COVID-19 decedați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu
23:31 - Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)
23:29 - Elena Merișoreanu a primit o veste ce i-a schimbat viața! Artista nu a mai putut să iasă pe scenă
23:11 - Ce spune Gina Pistol, despre revenirea la „Asia Express”: „Se duce o luptă în mine”
22:53 - Daniel Funeriu: Politicianul român vrea descentralizare când vine vorba să cheltuiască bănuții de la Guvern. Când trebuie să-și asume responsabilități, brusc nu-i capabil să ia simple decizii (VIDEO)
22:52 - Răzvan Simion vorbește, pentru prima dată, despre cuceririle sale amoroase „Mi-a fost foarte greu”
22:47 - Kelemen Hunor: I-am cerut ambasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare
22:17 - Cristian Diaconescu (PMP): România putea beneficia cu trei luni mai devreme de primii bani din PNRR. Prostia și hoția nu sunt scuze (VIDEO)