Reuters: Sute de români de etnie rromă trec frontiera dintre Mexic și SUA pe plute. Migranții susțin că fug de rasismul din România și caută să obțină azil în Statele Unite

Reuters: Sute de români de etnie rromă trec frontiera dintre Mexic și SUA pe plute. Migranții susțin că fug de rasismul din România și caută să obțină azil în Statele Unite
foto simbol: Pixabay

Zeci de români de etnie rromă s-au alăturat valului de migranți din America Centrală care traversează zilnic fluviul Rio Grande, pe plute, pentru a trece din Mexic în SUA. Prinși de ofițerii poliției americane de frontieră, care au încercat să le vorbească în spaniolă, aceștia au explicat într-o engleză stricată că provin din România, susține un fotograf al Reuters.

Conform agenției de presă,aceștia au ieșit în evidență prin faptul că în general erau mai înalți, iar unii bărbați purtau pantofi eleganți și trening, în timp ce femeile aveau fuste.

Sute de români de etnie rromă care trec frontiera dintre Mexic și SUA pe plute susțin că fug de rasismul din România, arată un material Reuters

În ultimele săptămâni, sute de români de etnie rromă au trecut granița dintre Mexic și SUA pentru a solicita azil. Totul, în contextul în care, la frontieră, numărul arestărilor a atins în ultimele luni un nivel fără precedent într-un interval de două decenii.

În mai, Reuters a observat de mai multe ori grupuri mari care traversează Rio Grande, cu ajutorul plutelor. Migranții intervievați de agenție susțin că fug de rasismul din România și caută să obțină azil în SUA.

Rromii reprezintă cea mai mare minoritate etnică a Europei.

Pe parcursul ultimelor trei săptămâni, un fotograf Reuters a văzut aproape 200 de români de etnie rromă care traversau frontiera spre Texas, în diferite zone, iar majoritatea erau familii extinse, de câte 10-15 persoane.

În anul fiscal 2021, agenții de la frontieră au reținut 2.217 cetățeni români, față de doar 266 în 2020 și 289 în 2019, arată datele furnizate de autoritățile americane. În anul fiscal 2016, numărul lor depășea pragul de 2.000, iar numărul înregistrat în prezent este pe cale să atingă borna-record înregistrată în 2007, primul an pentru care sunt valabile date defalcate per cetățenie.

Margareta Matache, director pentru programe adresate rromilor la Centrul pentru Sănătate și Drepturile Omului din cadrul Universității Harvard, susține că numeroși rromi fug din România pentru a scăpa de persecutare și sărăcie. Numărul lor, spune ea, ar fi crescut recent din cauza pandemiei de COVID-19.

„În prezent politicile și propunerile de politici ale SUA oferă speranță pentru politici mai umane și corecte, inclusiv pentru imigranți”, susține MargaretaMatache.

„Ei caută o viață mai bună și un loc unde nu sunt expuși la violență, discriminare și lipsă de respect”, mai susține ea.

Potrivit Reuters, care invocă informații din presa română, mulți imigranți români zboară la de la Paris, la Mexico City ca turiști, pentru că nu au nevoie de o viză ca să intre în Mexic. De acolo, traficanții de persoane îi duc cu autobuzul la granița SUA, unde traversează Rio Grande cu plute improvizate sau cu alte ambarcațiuni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)