Școlile primare și grădinițele au fost redeschise în Bulgaria

Școlile primare și grădinițele au fost redeschise în Bulgaria
Foto: pixabay.com

După o lună, școlile primare, grădinițele și centrele de tip after – school au fost redeschise în Bulgaria, ca urmare a numărului scăzut de cazuri de COVID-19, înregistrat în ultimul timp. Restul eleviclor, până la clasa a XII-a ar putea reveni treptat în sălile de clase, începând cu data de 18 ianuarie.

„Cei mai mulţi părinţi au fost de părere că elevii din clasele I-IV ar trebui să participe la lecţii în şcoli”, a declarat luni ministrul educaţiei Krasimir Valcev, atrăgând atenția asupra faptului că școala este cel mai bun mediu de învățare, informează Agerpres.

Totodată, potrivit sursei citate anterior, în Bulgaria au existat și părinți care s-au opus vehement acestei decizii.

Restul elevilor vor reveni la ore treptat

În Bulgaria, restul elevilor, până la clasa a XII-a ar urma să revină la ore treptat, începând cu data de 18 inauarie, în funcție de evoluția situației pandemice din țară, după cum au precizat autoritățile.

Numărul persoanelor depistate pozitiv cu SARS-CoV-2, în Bulgaria, a înregistrat o scădere, de la 79.544 de cazuri active, înregistrate în urmă cu o săptămână, la 72.962. Reamintim că țara vecină are o populație de aproximativ 6.9 milioane.

6.În urma acestei evoluţii pozitive, luni, România a anulat cerinţa privind carantina şi un testul negativ PCR pentru cetăţenii bulgari care pătrund pe teritoriul său, scrie Agerpres.

Situația cazurilor de COVID-19 în Bulgaria

În cursul zilei de luni, la miezul nopții, au fost raportate 171 de noi infectări cu SARS-CoV-2 în țara vecină, cu precizarea că au fost efectuate mai puține teste, ca urmare a sărbătorilor de la final de an. În ceea ce privește decesele, numărul din această perioadă a crescut cu 34, ajungând ca bilanţul total să fie de 7.678 de decese.

Comparativ cu alte state din Europa, Bulgaria se poziționează pe locul trei în clasamentul țărilor cu cea mai mare mortalitate din cauza COVID-19, anterior ocupând prima poziție, scrie sursa citată mai sus.

Bulgaria se află în plină campanie de vaccinare anti-COVID, folosind serul produs de Pfizer și BioNTech, iar până în prezent au primit prima doză 4.739 de persoane.

Campania de vaccinare a început în Bulgaria la data de 27 decembrie și include cinci faze de imunicare a populației, primele persoane vaccinate fiind cadrele medicale și asistenții.