Senatul restrânge puterile președintelui SUA de a declanșa o ofensivă militară împotriva Iranului / Donald Trump a promis că își va folosi dreptul de veto

Senatul restrânge puterile președintelui SUA de a declanșa o ofensivă militară împotriva Iranului / Donald Trump a promis că își va folosi dreptul de veto
Foto: Hepta - Bestimage / Stephane Lemouton / Bestimage

Senatul SUA a adoptat proiectul de lege prin care limitează puterile președintelui de a declanșa un război împotriva Iranului, la câteva săptămâni distanță de momentul în care președintele american ordona o intervenție militară „chirurgicală” în Irak și îl omora pe Qassem Soleimani, cel mai important general iranian.

Opt republicani s-au raliat democraților în adoptarea rezoluției. Proiectul a trecut cu 55 la 45 de voturi, iar acesta prevede că Trump trebuie să retragă trupele SUA implicate în manevre împotriva Iranului în cazul în care Congresul nu adoptă o autorizație de folosire a forței militare.

Cu toate acestea, Trump a promis că își va folosi dreptul de veto pentru a bloca proiectul și se pare că democrații nu vor reuși să atragă sprijinul a două treimi din Senat, astfel încât să treacă peste blocada președintelui. Dintre cei 100 de senatori, 53 sunt republicani fideli, care foarte rar ies din linia politică impusă de Donald Trump.

„Este foarte important pentru securitatea țării noastre ca Senatul Statelor Unite să nu voteze Rezoluția Puterilor de Război cu Iranul. Ne descurcăm foarte bine în ceea ce privește Iranul, iar acesta nu este momentul să arătăm slăbiciuni. Americani au arătat un sprijin copleșitor pentru atacul nostru asupra teroristului Soleimani. Dacă mâinile mele sunt legate, Iranul va avea spațiu de manevră. Ar transmite un semnal foarte prost. Democrații fac asta doar pentru a încerca să umilească Partidul Republican. Nu permiteți să se întâmple acest lucru!”, a scris Donald Trump, pe Facebook, înainte de vot.

Potrivit USA Today, acest demers al democraților vine să completeze unul anterior. Este vorba despre un proiect de lege adoptat de Camera Reprezentanților în 30 ianuarie, care îi blochează lui Trump abilitatea de a folosi fonduri federale pentru „acțiuni militare neautorizate împotriva IranuluI”. Cel mai probabil, președintele își va folosi dreptul de veto și în această speță.