STUDIU: Vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca şi Universitatea Oxford are o eficacitate mai mare dacă intervalul dintre administrarea celor două doze este extins la 3 luni

STUDIU: Vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca şi Universitatea Oxford are o eficacitate mai mare dacă intervalul dintre administrarea celor două doze este extins la 3 luni

Un studiu publicat recent arată că eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca şi Universitatea Oxford crește dacă doza de rapel este administrată mai târziu. Serul împotriva ar oferi o protecție de 76% împotriva infecțiilor simptomatice cu SARS-CoV-2 pentru o perioadă de trei luni de la inocularea primei doze, mai arată studiul, citat de agenția Reuters.

Noi date privind eficiența vaccinului AstraZeneca

”Eficacitatea vaccinului după o doză unică de vaccin din ziua 22 până în ziua 90 post-vaccinare a fost de 76%, iar analiza modelată nu indică o diminuare a protecţiei în timpul acestei perioade iniţiale de trei luni”, au precizat cercetătorii de la Universitatea Oxford.

De asemenea, studiul a scos la iveală faptul că atunci când a doua doză a fost administrată la un interval de 12 săptămâni față de prima sau chiar mai târziu, eficacitatea vaccinului a ajuns la 82,4%. Pe de altă parte, în cazurile în care rapelul a fost făcut la un interval mai mic de șase săptămâni, atunci acesta ar fi avut o eficacitate de 54,9%.

Potrivit specialiștilor de la Universitatea Oxford, este vorba despre niște concluzii preliminare ale acestui studiu, date care încă nu au fost evaluate de alte organisme competente. La aceste rezultate s-a ajuns în urma unor teste clinice care au fost făcute în Marea Britaie, Africa de Sud și Brazilia.

În plus, aceste informații vin însă în sprijinul deciziei guvernului britanic de a prelungi până la 3 luni intervalul dintre cele două doze de vaccin AstraZeneca.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford a primit recent autorizarea de a fi utilizat pe teritoriul Uniunii Europene și va ajunge și în România.

Câte doze de vaccin AstraZeneca ar putea primi România în următoarele luni

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a decarat, marți, că pentru lunile februarie şi martie, țării noastre îi vor reveni 1,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca.

”Începând cu data de vineri mai avem un nou vaccin produs de către AstraZeneca, care, din estimările pe care le avem până în acest moment pentru februarie şi martie, României îi vor reveni 1,3 milioane de doze. Pentru luna februarie vom primi în jur de 800.000 de doze, cel mai probabil în trei tranşe”, a declarat Andrei Baciu.

La rândul său, coordonatorul campaniei naționale de imunizare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a precizat că autoritățile române vor lua o decizie cu privire la intervalul de vârstă pentru care se va folosi în țara noastră vaccinul AstraZeneca.

”Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin conform rezumatului caracteristicilor produsului este după vârsta de 18 ani. Datele de eficacitate sunt în jur de 60% și se poate administra persoanelor de peste 18 ani, în două doze la un interval între 4-12 săptămâni. Majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă de până șa 55 de ani. Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie după ce vom primi un punct de vedere de la comisiie de specialitate din Ministerul Sănătății și de la Agenția Națională a Medicamentului și dispozitivelor medicale, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România, ținând cont de datele care se regăsesc în momentul de față în rezumatul caracteristicilor produsului. Celelalte țări europene sunt țări, precum Italia care a limitat grupa de vârstă până la 55 de ani, și alte țări precum Germania, Autria care au limitat grupa de vârstă până la 65 de ani”,a explicat Valeriu Gheorghiță.

Ultima oră
20:54 - Pakistan: Un bărbat a fost torturat, ucis și incendiat de sute de oameni după ce ar fi dat jos niște afișe cu citate din Coran
20:29 - Ministerul Sănătății: Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron, confirmate în România
19:59 - Incident la vizita Papei Francisc în Grecia: Un preot ortodox l-a făcut “eretic” (VIDEO)
19:40 - Consiliul Național al Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 COVID. E esențial ca Ministerul Educației și cel al Sănătății să ia măsuri care să limiteze riscul de infectare din școli
19:14 - Grav accident la ieșire din Timișoara. Un om a murit și doi au fost răniți (VIDEO)
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal