SUA ar fi mituit oficiali români pentru a deschide închisori CIA pe teritoriul țării noastre. Washington Post: Au cerut o sumă din 7 cifre

SUA ar fi mituit oficiali români pentru a deschide închisori CIA pe teritoriul țării noastre. Washington Post: Au cerut o sumă din 7 cifre
Foto: karadeniz-press

Fostul președinte Ion Iliescu recunoaște într-un interviu pentru revista germana Spiegel că în perioada sfârșitului anului 2002 – începutul lui 2003, „aliații noștri americani ne-au rugat să le punem la dispoziție un sediu”. (Detalii AICI)

Iliescu a fi aprobat cererea, iar, conform acestuia, de restul detaliilor s-a ocupat Ioan Talpeș care deținea funcția de consilier pe securitate națională.

Declarația este completată de mai multe informații publice, inclusiv dintr-un raport al Congresului SUA, reiese că SUA a mituit oficiali români, scrie Flux24.
 
Publicația americană The Washington Post scria cu câteva luni în urmă că  închisoarea CIA din România era constituită din șase celule prefabricate aflate în pivnița unei clădiri guvernamentale din București și că agenții CIA din România i-au mituit pe „omologii” săi de la București.

Conform aceleiași publicații, în anul 2003, ambasadorul american în România a intenționat să-și informeze superiorii din Departamentul de Stat că pe teriotriul țării noastre se află “sedii” CIA, dar i s-a transmis că acest lucru nu este posibil chiar de către șeful CIA din România.

Scandalul a ajuns la aceea vreme la Departamentul de Stat, secretarul de stat Richard Armitage convocându-l pe ambasadorul Michael Gust pentru a închide scandalul.

În privința mitei data oficialilor români, pretenția părții române a fost o sumă din sapte cifre, scrie Washington Post. Dar de la Washington au primit cu un milion de dolari in plus.

Mita apare și într-un raport al Senatului american. Un pasaj despre activitatea CIA arată că, în 2003, în statul în care a existat ”Detention Site Black”, Agenția Centrală de Informații – CIA a dat bani ”până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului” pentru a-și asigura ”cooperarea și sprijinul”. Aceasta mentiune, ”Detention Site Black”, apare in privinta Romaniei.

În 2003, Sediul Central al CIA a cerut Stației CIA din (…) să identifice căi de sprijin pentru (…) în (…) pentru a le demonstra lui (…) și celor mai înalte straturi ale Guvernului [țării, blurat] că apreciem mult cooperarea și sprijinul lor pentru programul de detenție. Stația a răspuns cu o listă de nevoi de (x) milioane de dolari. Sediul central al CIA a transmis Stației cu (y) milioane de dolari mai mult decât s-a cerut pentru scopurile acestei finanțări. Deținuții CIA au fost transferați la Detention Site Black din statul (…) în toamna anului 2003”, se arată în raport.

 

În dreptul cifrelor, este blurat un singur caracter, din punctul de vedere al spațiului de redactare. Asta înseamnă că suma trimisă de CIA (x+y) variază între 2 și 18 milioane de euro, scriu jurnaliștii de la Flux24.

Urmăriți B1TV.ro și pe