”Tehnica lor e de rahat!” Un oficial american din contraterorism pune la zid forțele de securitate belgiene: Când vorbim cu oamenii ăștia parcă vorbim cu niște copii. Sunt în negare

”Tehnica lor e de rahat!” Un oficial american din contraterorism pune la zid forțele de securitate belgiene: Când vorbim cu oamenii ăștia parcă vorbim cu niște copii. Sunt în negare
Foto:irishtimes.com

Incapacitatea autorităților belgiene de a destructura celulele teroriste i-a enervat pe oficialii americani din contraterorism, notează thedailybeast.com. Bruxelles a fost lovit marți dimineață de un dublu atentat soldat cu moartea a peste 30 de oameni și cu rănirea a cel puțin 230, în ciuda avertismentelor repetate date de Washington.

Un oficial din serviciile de informații americane a folosit termenul de ”copii” atunci când s-a referit forțele de securitate belgiene, iar o altă referire la acestea a fost că ”tehnica lor este de rahat”.

Bruxelles a devenit un adevărat cuib al teroriștilor, concentrat mai ales în distructul Molenbeek din apropierea centrului orașului, și totuși belgienii nu au făcut prea multe pentru a destructura rețeaua de extremiști implicați inclusiv în atacurile din Paris.

Chiar înainte ca Salah Abdeslam să fie arestat săptămâna trecută, mulți oficiali americani din contraterorism erau îngrijorați în legătură cu un atentat ce ar putea avea loc în Belgia. Autoritățile din această țară au încercat îndelung să finanțeze o campanie împotriva terorismului dar, în același timp, activitatea lor a făcut ca minoritățile să se izoleze în enclave precum Molenbeek, unde potențialii jihadiști se pot ascunde cu ușurință.

După arestarea lui Abdeslam, mulți din Belgia s-au temut de un eventual atac din răzbunare. Oficialii din SUA au încercat să ajute, dar au existat limite, dat fiind resursele insuficiente de care dispun forțele de securitate belgiene și fluxul migraționist.

Vestea atacurilor ce au avut loc marți a fost primită la Washington cu o doză de frustrare resemnată.

Un oficial american chiar a atacat dur structurile responsabile nu doar din Belgia, ci din întreaga Uniune: ”Chiar în Uniunea Europeană în general, jihadiștii se infiltrează de două decenii, iar acum încep să lucreze la asta. Când trebuie să luăm legătura cu acești oameni (cei din serviciile de securitate – n.r.) sau să ne trimitem oamenii să le vorbească, noi practic discutăm cu oameni care sunt – o s-o spun tranșant – copii. Nu sunt proactivi, nu știu ce se petrece. Sunt în negare. Este un lucru atât de înspăimântător pentru ei să admită că tara lor devine vulnerabilă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe