Eugen Tomac: „Drepturilor minorității românești în Serbia sunt în continuare nerespectate. Trag un semnal către Comisia Europeană ca drepturile minorităților să fie strict monitorizate” (VIDEO)

Eugen Tomac: Drepturilor minorității românești în Serbia sunt în continuare nerespectate. Trag un semnal către Comisia Europeană ca drepturile minorităților să fie strict monitorizate (VIDEO)

Cu ocazia unui discurs susținut în plenul Parlamentului European, Eugen Tomac a atras atenția că una din aspirantele pentru aderarea la Uniunea Europeană, Serbia, nu își respectă angajamentele semnate.

Președintele PMP a atras specific atenția asupra minorității românești din Serbia, care numără peste 300.000 de membri, și a prezentat cum drepturile lor sunt încălcate de autoritățile sârbe.

„Intervenția mea de astăzi vizează un subiect ce ține de politica noastră de extindere. În ultima perioadă, UE și-a concentrat atenția spre Balcanii de Vest, însă am vizitat recent una din aceste țări, este vorba de Serbia, și constat că deși România a condiționat atunci când au început negocierile în urmă cu 7 ani această țară ca drepturile minorităților să fie respectate, am observat un lucru care mi se pare extrem de grav și anume că drepturilor minorității românești în această țară, sunt peste 300.000 de vorbitori de limba română, sunt în continuare nerespectate. Nu există acces la educație în limba română, nu există libertate pentru ca cetățenii acestei țări vorbitori de limba română să aibă propriile instituții de presă și cu atât mai grav cu cât interdicția de a se ridica o biserică românească în Malainița, în Serbia de Răsărit, biserică care este amenințată cu demolarea de autoritățile sârbe nu a fost retrasă.

Trag un semnal către Comisie și cer ca drepturile minorităților naționale din această țară să fie strict monitorizate pentru că deși s-a semnat un acord bilateral între România și Serbia, acord care a fost negociat de actualul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, de 7 ani de zile el nu este respectat și cred că este inadmisibil ca o țară cu aspirații europene care vrea să devină membră UE să nu respecte aceste angajamente”, a afirmat Eugen Tomac.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră