Turcia va trimite înapoi în țările toți jihadiștii din Statul Islamic ce au fost capturați: Ankara nu va ține cont nici dacă acestora li se retrage cetățenia

Turcia va trimite înapoi în țările toți jihadiștii din Statul Islamic ce au fost capturați: Ankara nu va ține cont nici dacă acestora li se retrage cetățenia
sursa foto: Recep Tayyip Erdoğan/Facebook

Țările occidentale a căror cetățeni au plecat pentru a se alătura jihadiștilor din Statul Islamic și au fost capturați vor trebui să găsească soluții pentru a îi gestiona. Totul, după ce Turcia a anunțat, luni. că va trimite membrii Statului Islamic, deţinuţi în prezent în închisori, în ţările lor de origine, chiar dacă aceste ţări le-ar retrage cetăţenia.

”Noi îi vom trimite pe membrii Statul Islamic în ţările lor, chiar dacă acestea le retrag naţionalitatea sau nu”, a declarat ministrul turc de Interne Süleyman Soylu într-o alocuţiune, la Ankara.

Oficialul de la Ankara a subliniat că Turcia nu este un ”hotel pentru jihadişti” și a criticat țările care fug de responsabilitate prin retragerea cetățeniei pentru ca astfel să facă imposibilă returnarea lor.

”Ei au implementat o nouă metodă. Ei spun «să le retragem cetăţenia (…). Să fie judecaţi acolo unde se află». Îmi imaginez că asta trebuie să fie o nouă regulă de drept internaţional”, a declarat ironic Süleyman Soylu, catalogând acest proces drept ”inacceptabil”.

Conform acestuia sunt cel puțin 1.200 de ”combatanţi străini” din Statul Islamic, inclusiv occidentali, sunt deţinuţi în prezent de Turcia.

Cu toate acestea, procedurat, este neclar cum ar putea Turcia să trimită o persoană înapoi într-o ţară a cărei cetăţenie nu o mai are.

O serie de texte, precum Convenţia de la New York din 1961, interzic ţărilor semnatare să facă o persoană apatridă – adică să o lase fără naţionalitate. Însă unele ţări, ca Marea Britanie sau Franţa, au retras cetăţenia mai multor cetăţeni de-ai lor binaţionali.

Urmăriți B1TV.ro și pe