Turcia și Franța lucrează la normalizarea relațiilor. Ankara se arată dispusă la îmbunătățirea legăturilor dacă Parisul „este sincer”

Turcia și Franța lucrează la normalizarea relațiilor. Ankara se arată dispusă la îmbunătățirea legăturilor dacă Parisul „este sincer”
foto: hepta.ro / Abaca Press / Blondet Eliot/ABACA

Turcia și Franța lucrează la o foaie de parcurs pentru normalizarea relațiilor, iar discuțiile decurg bine, a declarat Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, care a adăugat că Ankara este gata de îmbunătățirea legăturilor cu aliatul său din NATO dacă Parisul va arăta aceeași disponibilitate, transmite Reuters.

Turcia susține că discuțiile cu Franța pentru normalizarea relațiilor decurg bine

Turcia și Franța au fost protagonistele unor schimburi de replici acide pe tema politicilor referitoare la Siria, Libia, Mediterana de Est și Nagorno-Karabah, precum și cu privire la publicarea benzilor desenate cu Profetul Mahomed în Franța. Parisul a condus o inițiativă pentru sancțiuni UE împotriva Turciei.

Într-o declarație susținută alături de omologul său portughez, Augusto Santos Silva, la Lisabona, Cavusoglu a declarat că actualele tensiuni dintre aliații NATO provin din faptul că Parisul s-a opus „categoric” Turciei încă de la ofensiva turcă din nord-estul Siriei împotriva unităților kurde YPG.

„Categoric Turcia nu este împotriva Franței, dar Franța a fost categoric împotriva Turciei încă de la Operațiunea Izvorul Păcii”, a afirmat Cavusoglu. Ankara vede YPG drept o organizație teroristă care are legături cu militanții kurzi de pe teritoriul său.

„În cele din urmă, am avut o discuție telefonică foarte constructivă cu omologul meu francez, Jean-Yves Le Drian, și am convenit că ar trebui să lucrăm la o foaie de parcurs pentru normalizarea relațiilor”, a adăugat el.

„Am lucrat la un plan de acțiune, sau foaie de parcurs, pentru normalizarea relațiilor și a decurs bine… dacă Franța este sinceră, Turcia este de asemenea gata să normalizeze relațiile cu Franța”, a mai spus Mevlut Cavusoglu.

Luna trecută, UE a pregătit măsuri punitive pentru disputa Turciei cu Grecia și Cipru cu privire la drepturile asupra resurselor offshore din Mediterana de Est, dar a decis să amâne implementarea măsurilor până în martie.

După luni de tensiuni, președintele turc Recep Tayyipg Erdogan și președintele francez Emmanuel Macron au discutat la telefon despre diversele divergențe, context în care au convenit că este necesară normalizarea relațiilor. Chiar și așa, ulterior, cei doi lideri de stat și-au aruncat noi declarații incisive, astfel că s-au iscat noi tensiuni.

Tags: