Vară grea pentru turismul bulgăresc: Cea mai mare staţiune turistică de pe litoral pare acum o zonă pustie

Vară grea pentru turismul bulgăresc: Cea mai mare staţiune turistică de pe litoral pare acum o zonă pustie

Sectorul turistic din Bulgaria (cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană) asigură în jur de 12% din Produsul Intern Brut al țării și mii de locuri de muncă. Din cauza pandemiei de coronavirus, acesta a avut mult de suferit, impactând întreaga economie.

Acum, deși se fac eforturi pentru reluarea activității turistice pe litoralul bulgăresc, situația nu pare a fi încurajatoare.

Sunny Beach, cea mai mare staţiune turistică de pe litoralul Bulgariei, renumită pentru atracțiile sale turistice, pare acum o zonă pustie, notează Reuters.

Din mile de turiști ce soseau la începutul verii în stațiune, doar câțiva mai fac acum plajă.

„Nu îmi amintesc de o situaţie similară. Dacă vom fi pe zero în acest an va fi super bine”, a declarat proprietarul unui hotel din stațiune, cu toate că a redus preţurile și a investit în măsuri de protecție.

Vară grea pentru Bulgaria. Primele zboruri charter, anulate din cauza creșterii cazurilor COVID-19

Deși guvernul de la Sofia a oferit subvenţii pentru zborurile charter şi a redus tarifele de concesionare, în încercarea de a salva turismul, astfel încât operatorii plajelor să poată oferi şezlonguri mai ieftine şi să ţină litoralul sigur şi dezinfectat, primele zboruri charter cu destinația Bulgaria au fost anulate din cauza creșterii accentuate a cazurilor de coronavirus.

Bulgaria şi-a deschis graniţele pentru turiştii din majoritatea statelor europene încă de la începutul lunii iunie, ministrul Turismului, Nikolina Angelkova, se așteaptă la o scădere a zborurilor regulate.

„Ne aşteptam la cea mai bună vară înregistrată vreodată. Din păcate, acest lucru nu mai este valabil. Să sperăm că putem relansa sezonul din iulie şi să începem să construim de acolo”, a declarat Nikolina Angelkova.

Primul zborul a fost programat să aducă 145 de turiști pe coasta Mării Negre bulgare din capitala Letoniei, Riga. Planurile prevedeau ca turiștii să fie duși la hoteluri din Burgas și Nisipurile de Aur, scrie sofiaglobe.com.

Acesta a fost al doilea început fals pentru sezonul estival al Bulgariei 2020, după ce primarul din Burgas, Dimitar Nikolov, a spus că 150 de zboruri către aeroportul din sudul orașului Mării Negre, programate pentru iulie, au fost anulate.

Cu toate acestea, aproximativ 70% din hotelurile de la Sunny Beach şi Nisipurile de Aur intenţionează să deschidă în zilele următoare, mizând pe reluarea zborurilor charter din Olanda şi Germania (la finalul săptămânii), cât și din pieţele cheie, Marea Britanie, Rusia şi Ucraina, sperând la un boom în luna august.

Bulgaria are tot mai multe cazuri de COVID-19

În contextual creșterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2, Bulgaria a reintrodus restricția cu privire la obligativitatea purtării măștilor de protecție în toate spaţiile publice închise.

„Singurul scop al acestei decizii este acela de a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor bulgari”, a declarat ministrul Sănătăţii, Kiril Ananiev.

Astfel, în magazine, în mijloacele de transport în comun, la evenimentele sportive sau la teatru, toată lumea va fi obligată să poarte mască de protecție.

Autoritățile de la Sofia au anunțat un număr record de noi cazuri de coronavirus în data de 19 iunie. Este vorba despre 132 de persoane infectate lao ţară cu o populaţie de aproape 7 milioane de locuitori, cea mai mare creştere săptămânală a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus,informează Reuters.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe