Venezuela a ajuns în pragul unui război civil. Oamenii au ieşit în stradă, iar opoziţia din Parlament a făcut apel la armată și la populație să nu se mai supună puterii

Venezuela a ajuns în pragul unui război civil. Oamenii au ieşit în stradă, iar opoziţia din Parlament a făcut apel la armată și la populație să nu se mai supună puterii
Foto: jamaicaobserver.com

Situaţia în Venezuela este din ce în ce mai tensionată, iar statul sud-american a ajuns în pragul unui veritabil război civil, informează B1 TV. Forțele de securitate din Venezuela au folosit gaze lacrimogene pentru a bloca un marş al protestatarilor de opoziție care cer organizarea unui referendum pentru destituirea președintelui Nicolas Maduro.

În acest al treilea marș în decurs de o săptămână, mii de demonstranți au ieșit în stradă în centrul capitalei Caracas, cu intenția de a porni spre sediul Comisiei Electorale Naționale.

Militari ai Gărzii Naționale și polițiști au înconjurat și blocat piața unde manifestanții intenționau să se adune, astfel că protestatarii s-au răspândit pe străzile din apropiere, unde au fluturat steaguri și au strigat sloganuri anti-Maduro. Forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa sutele de protestatari violenţi ce se aflau pe una dintre străzi.

Manifestanții au ieșit în stradă la apelul coaliției de opoziție, Masa Unității Democratice, majoritară în parlament. Jafurile, linșajele și protestele s-au înmulțit în Venezuela, unde electricitatea și accesul la serviciile publice sunt limitate şi se adaugă numeroasele nemulțumiri ale venezuelenilor, care deja trebuie să stea cu orele la cozi la magazine.

"Vreau un referendum pentru că îmi doresc ceva mai bun pentru mine şi pentru popor. Nimeni nu mai vrea să stea la coadă pentru mâncare. De ce nu am avea voie să mărşăluim dacă noi suntem poporul? Ne-am săturat de situaţia asta!", a susţinut unul dintre manifestanţi.

Experții vorbesc despre riscul confruntărilor civile în aceasta ţară, în contextul în care șase venezueleni din zece dezaprobă felul în care președintele Nicolas Maduro administrează țara.

Noile manifestații vin după un duel între cele două tabere. Opoziția, majoritară în parlament, a făcut apel la armată și la populație să nu se mai supună puterii, în timp ce președintele Maduro a invocat riscul de "fraudă" pentru a exclude organizarea referendumului care i-ar pune poziția în pericol.

Washingtonul, care respinge acuzațiile că ar avea vreo implicare în desfășurarea evenimentelor din Venezuela, și-a exprimat din nou îngrijorarea privind situația din această țară din America Latină.