De ce luna februarie are mai putine zile. Explicatia pe care putini o cunosc

De ce luna februarie are mai putine zile. Explicatia pe care putini o cunosc
FOTO: Pixabay.com

Luna februarie este cu siguranță cea mai deosebită din an. Este cea mai scurtă din an, spre deosebire de celelalte 11 care au fie 30 fie 31 de zile, iar cei care știu istoria acesteia sunt cu siguranță puțini. Luna februarie are cele mai puține zile. În mod normal, luna februarie are în calendar 28 de zile, iar o dată la 4 ani, 29 de zile.

Povestea lunii februarie începe cu foarte mult timp în urmă, în vremea romanilor, când februarie era considerată ultima lună din an.

De ce luna februarie are cele mai puține zile

Despre primul calendar folosit, calendarul roman nu se cunosc prea multe detalii. Începând cu mijlocul secolului VIII î.d.Hr., romanii au folosit un calendar ce avea doar 10 luni, martie fiind prima dintre ele, iar decembrie ultima. Potrivit Digi24, era vorba despre un calendar mai complicat, calculcat pe fazele Lunii.

În secolul al VII-lea î.d.Hr. s-au mai adăugat încă două luni, ianuarie și februarie, iar din anul 46 î.d.Hr. un grup de astonomi din Alexandria a lucrat, sub supravegherea lui Sosigene, la un nou calendar.

Acesta era bazat pe mișcarea Soarelui în curs de un an. Astfel, anul a fost împărțit în 365 de zile, într-un ciclu fiind 3 ani de câte 365 de zile și cel de-al patrulea de 366 de zile, cel din urmă fiind an bisect, reprezentând anul în care luna februarie are 29 de zile. Noul calendar iulian a intrat în vigoare la 1 ianuarie 45 î.d.Hr. și s-a remarcat prin simplitatea sa.

Calendarul iulian a adus, totuși, o serie de dificultăți. Anul iulian nu se mai sincroniza cu anul tropic, iar astfel, punerea în concordanță a sărbătorilor religioase precum Paștele și a echinocțiului de primăvară nu au mai fost posibile.

Astfel, următorul calendar utilizat a fost calendarul gregorian. El a apărut în cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea, când Papa Grigore a decis reforma calendarului iulian.

La acel moment, el a desemnat o comisie bazată pe astronomi și teologi care să reformeze calendarul iulian. Proiectul câștigător a fost cel al lui Luigi Lilo, fiind un calendar solar, bazat pe 365 de zile, împărțite în 12 luni. Fiecare avea o lungime neregulată, fiind astfel luni cu 30 de zile, 31 de zile și februarie cu 28 sau 29 de zile.

În calendarul gregorian, zilele anului au fost împărțite în săptămâni de câte 7 zile, săptămânile fiind numerotate de la 1 la 52 sau 53, potrivit sursei citate mai sus. El a fost numit „gregorian” după Papa Grigore, iar treptat a fost introdus în mai multe țări din lume, începând cu cele catolice.

Vedetecare își serbează ziua la data de 29 februarie

Dacă pentru unii anul bisect este doar o curiozitate, pentru alții poate fi o adevărată problemă. Așa cum era normal, mai multe persoane sunt născute în ziua de 29 februarie. Fiind o lună scurtă, aceștia nu apucă să își serbeze ziua de naștere decât o dată la 4 ani, atunci când în calendar există și data de 29. 02.

Printre vedetele care își serbează ziua la data de 29 februarie se numără cântărețul Khaled, dar și rapperul american Ja Rule, actrița franceză Michele Morgan dar și starul american James Mitchell.

Ultima oră
19:40 - Consiliul Național al Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 COVID. E esențial ca Ministerul Educației și cel al Sănătății să ia măsuri care să limiteze riscul de infectare din școli
19:14 - Grav accident la ieșire din Timișoara. Un om a murit și doi au fost răniți (VIDEO)
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor