Întâmpinarea Domnului 2021. Ce semnificație are această sărbătoare religioasă

Întâmpinarea Domnului 2021. Ce semnificație are această sărbătoare religioasă
FOTO: Crestin-ortodox.ro

Ziua de 2 februarie este data la care se prăznuiește „Întâmpinarea Domnului”. Sărbătoarea marchează momentul în care Domnul Iisus a fost dus la Templu de către mama Sa, Fecioara Maria și de către Iosif. Totodată, el este condus la Templu împreună cu o pereche de turturele, acestea din urmă fiind aduse drept jertfă lui Dumnezeu.

Întâmpinarea Domnului 2021, ce simbolizează ziua de 2 februarie în calendarul creștin – ortodox

Prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, Întâmpinarea Domnului marchează momentul în care Iisus este dus la Templu. Aici, Mântuitorul este întâmpinat de către preotul Seimon și de prorocița Ana. Astfel, în ziua de 2 februarie, credincioșii retrăiesc momentul în care Iisus Hristos a fost dus la Tempul.

Intrarea în Templu marchează și momentul în care, după cum era lege la acele momente, orice întâi născut băiat să fie dus și închinat lui Dumnezeu, pruncul devenind astfel proprietatea Domnului. Totodată, acesta este momentul în care se face și curățirea mamei.

Pilda de a duce pruncii la biserică, la 40 de zile de la naștere

În tradiție, Întâmpinarea Domnului sau aducerea lui spre închinare a rămas și în cultura românească drept momentul în care memele își duc pruncii la biserică, pentru închinare, la 40 de zile de la naștere, scrie Creștin-ortodox.ro.

Mama care a născut vine, la 40 de zile, cu pruncul mic și îl aduce spre închinare lui Dumnezeu, în numele întregii familii. Mama și pruncul vin în fața preotului, care rosterște introducerea liturgică formata din binecuvantare, rugaciuni incepatoare si tropar (al zilei sau al intampinarii Domnului), citeste cele cinci molitfe din Aghiazmatar, scrie sursa citată mai sus.

Preotul se roagă apoi pentru mamă și pentru prunc. În ceea ce o privește pe mamă, printele aduce în rugăciunile sale aminte de curățirea femeii lăuze. Pentru copil, preotul se roagă ca Dumnezeu sa-l creasca, sa-l binecuvinteze si sa-l sfinteasca, randuindu-i dupa aceasta pregatire luminarea botezului

După ce rostește formula de îmbisericire, preotul ia copilul în brațe și intră cu el în lăcașul de cult rostind:

„Intra-voi in casa Ta, inchina-ma-voi in biserica Ta cea sfanta !”. Cu aceste cuvinte, pruncul este primit intre alesii lui Dumnezeu, in calitate de catehumen. In interiorul naosului, preotul iarasi rosteste: In mijlocul bisericii Te voi lauda!”, menționează sursa citată mai sus.

În tradiția populară, ziua de 2 februarie mai este cunoscută și ca Ziua Ursului. Tradițiile populare prevedeau ca pruncii să fie unși cu grăsime de urs. Se spune că în acest fel copiii vor căpăta din puterile animalului. Totodată, în cazul minorilor bolnavi de „sperietoare”, aceștia erau afumați cu păr de urs.