Proiect de LEGE: 5 ANI DE ÎNCHISOARE pentru răspândirea de „FAKE NEWS” pe internet

Proiect de LEGE: 5 ANI DE ÎNCHISOARE pentru răspândirea de „FAKE NEWS” pe internet

Utilizarea boților (bots) pentru influențarea dezbaterilor politice sau a cursului alegerilor va fi pedepsită cu amenzi de până la 10.000 de euro sau pedeapsa cu închisoarea pentru cinci ani, potrivit unei propuneri venite din partea Partidului Republican de la Dublin, scrieThe Independent Irlanda.

Noul proiect de lege înaintat de republicanii irlandezi vine să protejeze sistemul electoral al democrațiilor occidentale în contextul supozițiilor potrivit cărora președintele american Donald Trump a fost puternic influențat de entități ruse.

Astfel, va deveni o infracțiune promovarea activă a știrilor false (fake news) pe site-uri precum Facebook și Twitter.

James Lawless, inițiatorul legii, a motivat propunerea prin faptul că „nu trebuie să fim naivi și să ne gândim că Irlanda nu va fi afectată de noua formă hibridă a războiului informațional”.

„E foarte probabil ca aceste conturi inactive să se activeze în viitoarele alegeri, cum s-a întâmplat în Marea Britanie și în SUA”, a mai spus republicanul.„Botul” va fi definit ca orice program care folosește peste 25 de conturi sau profiluri de internet ca să realizeze anumite sarcini automat.

În plus, vor fi pedepsiți și cei care au cunoștință de asemenea acte și nu aduc la cunoștința acutorităților. Sancțiunile pornesc de la 500 de euro amendă, ajungând până la 10.000 de euro și este prevăzută chiar închisoarea pentru cinci ani în cazurile grave.