Radu Banciu: Dacă starea de alertă nu va fi constituțională, probabil va trebui să ne întoarcem la starea de urgență

Radu Banciu: Dacă starea de alertă nu va fi constituțională, probabil va trebui să ne întoarcem la starea de urgență

Radu Banciu a vorbit în ediția de marți seară,a emisiunii „Lumea lui Banciu” despre vidul legislativ care s-ar putea crea la dfârșitul săptămânii, atunci când se va face trecerea de la starea de urgență la starea de alertă. Potrivit prezenatorului, dacă starea de alertă va fi declarată neconstituțională, va trebui să rămânem înstarea de urgență, ceea ce însemnă că măsurile de relaxare vor întârzia să apară.

Aceasta națiune habar n-ar dacă la sfârșitul săptămânii va putea să schimbe constituțional starea de urgență cu starea de alertă. Din cate ne dam seama nu prea se poate. Am tot văzut diferite încropiri de texte pentru viitoarea stare de alertă. De exemplu se spune că n-ar fi constituțional ca in starea de alertă deplasarea pe teritoriului României să se facă cu restricții. Cică nu-i voie conform stării de alertă, dacă aceasta va fi constituțională, în principiu nu va fi pentru că nu se bazează pe nimic, dar dacă nu va fi, probabil va trebui să ne întoarce în starea de urgență„, a spus prezentatorul.

La sfârșitul acestei săptămâni, starea de alertă nu va fi valabilă, dacă nu va trece de Curtea Constituțională

Președintele Iohannis a fost sfătuit de fostul președinte al Curții Constituționale, domnul Zegrean, să prelungească măcar cu trei zile starea de urgență că dacă nu vom avea un vid legislativ, de putere peste weekend, când starea de alertă nu va putea de facto să-și intre în rol, peste starea de urgentă întrucât este o perioada în care nu este înscrisă, cum ar veni, în catastif. Deci, nu s-ar putea. Peste weekend, această debandadă, anarhie la care la un moment dat Guvernul Orban făcea referire ar putea să existe cu adevărat, dar nu suntem încă la weekend.

Mâine e treaba Camerei Deputaților să treacă prin ciur acestea amendamente, joi e ziua Curții Constituționale și multe se vor mai afla.

În cazul în care starea de alertă ar trece și peste 49 de ore, a zis doamna Firea – joi noaptea se deschid cimitirele și parcurile…Dacă intrăm în starea de alertă joi noaptea, deplasările pe teritoriul României sunt constituționale, fără nici un fel de document. În ciuda încercării guvernanților de a-și mai scoate din pârleală și de a ne amenda pentru așa ceva.

Starea de alertă îți permite să te deplasezi de la Drobeta-Turnu Severin la Suceava, fără nici un document în mână. Dacă ești amendat, te duci și contești și Guvernul sau Ministerul de Interne pierde” a declarat Radu Banciu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Miercuri se va decide cum va arăta viața în România în următoarea perioadă

Guvernul este pregătit să reglementeze măsurile din timpul stării de alertă prin ordonanță de urgență dacă Curtea Constituțională (CCR) va declara ca fiind neconstituțională legislația care va fi impusă în perioada de după 15 mai. CCR urmează să decidă miercuri dacă legislația privind starea de alertă este constituțională. În cazul în care judecătorii declară ilegală legislația, aceasta trebuie pusă în acord cu decizia. De altfel, în debutul ședinței de Guvern de lunii, premierul Ludovic Orban l-a atenționat pe ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, să fie pregătit cu o replică legală, constituţională şi faptică” în cazul unei decizii nefavorabile a Curții Constituționale. Starea de urgență instituită în România în contextul pandemiei de coronavirus va fi înlocuită, din 15 mai cu starea de alertă.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti