Adrian Oros, ministrul Agriculturii: Nu ne așteptăm ca prețul grâului de panificație să crească / Trebuie să încetăm să mai fim o agricultură meteo-dependentă (VIDEO)

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: Nu ne așteptăm ca prețul grâului de panificație să crească / Trebuie să încetăm să mai fim o agricultură meteo-dependentă (VIDEO)
Foto: Facebook

Ministrul Adrian Oros a vorbit, luni seară, în direct pe B1 TV, despre situația agriculturii din România. „Recolta din acest an a fost afectată foarte tare, foarte drastic de seceta pedologică extremă și puternică”, a subliniat demnitarul care a explicat că, deși Guvernul a alocat deja o sumă de 850 de milioane de lei în acest sens, despăgubirile nu au acoperit toate pierderile fermierilor și nu sunt o soluție pe termen lung, astfel că „trebuie să încetăm să mai fim o agricultură meteo-dependentă și trebuie să investim foarte mult și foarte repede în această strategie de gestionare a apei”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii, în direct pe B1 TV

Întrebat de Tudor Mușat cum arată finalul de an, Adrian Oros a răspuns: „Finalul de an, dacă ne referim la rezultatele sau, mai corect spus, la recolta din acest an, sigur, a fost afectată foarte tare, foarte drastic de seceta pedologică extremă și puternică, care practic a debutat în toamna anului trecut și care s-a răsfrânt asupra producției de cereale însămânțate în toamna anului trecut, dar și asupra a ceea ce s-a însămânțat în primăvară. Pentru că, dacă din cele 2,9 milioane hectare însămânțate în toamna anului trecut au fost afectate 1,18 hectare, din nefericire și tot ceea ce s-a însămânțat în primăvară – și aici mă refer în primul rând la porumb și floarea soarelui – iarăși avem o cifră destul de mare, peste 1 milion de hectare afectate. Sigur, noi am spus că facem despăgubiri și este normal să facem aceste despăgubiri, iar pentru recolta din primăvară despăgubirile au ajuns în conturile fermierilor. Guvernul a alocat o sumă de 850 de milioane de lei – sigur, insuficient, dar atât s-a putut. Nu am putut acoperi toate pierderile pe care fermierii le-au avut. Am acordat aproximativ 850 de lei pe hectar. Acum, pentru suprafețele care au fost însămânțate în primăvară, avem o evaluare. Facem verificările și, sigur, căutăm soluții să îi despăgubim și pe acești fermieri, dar pe termen lung sigur că nu aceasta este soluția, pentru că despăgubirile nu acoperă nici pe departe pierderile suferite și atunci noi trebuie să încetăm să mai fim o agricultură meteo-dependentă și trebuie să investim foarte mult și foarte repede în această strategie de gestionare a apei. Am găsit această oportunitate în Programul național de relansare și creștere a rezilienței, unde avem alocați 6,5 miliarde euro, bani care vor trebui cheltuiți între 2021 și 2026”.

Întrebat cum o să ne afecteze ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, precum și ceea ce e pe case să se întâmple, ministrul Agriculturii a explicat: „Sigur că producțiile au fost scăzute, dar cei care se uită la noi trebuie să știe că necesarul de consum pentru grâu panificabil, dacă luăm în discuție acest aspect, este de 2,2 milioane tone. Mai consumăm cam 550.000 de tone pentru grâul semințe. Mai sunt cam 400.000 de tone pentru grâul utilizat în furaje, la animale, și încă aproximativ 500.000 de tone de grâu pentru industrializare, pentru alcool. Acesta este consumul intern al României. Anul acesta am avut o producție de 5,6 milioane tone, deci producția de anul acesta, deși a fost diminuată mult de secetă, acoperă necesarul de consum. Trebuie spus că prețul grâului nu este dat doar de ceea ce se produce într-o anumită țară. Din nefericire pentru noi, doar zona Mării Negre a fost anul acesta afectată de secetă. La nivel mondial, producțiile au crescut față de anii precedenți și atunci nu ne așteptăm ca prețul grâului de panificație să crească și, sigur, să crească și pâinea”.

Tags: