ANI a cerut DNA cercetarea fostului ministru Ioan Botiș

ANI a cerut DNA cercetarea fostului ministru Ioan Botiș
Foto: gov.ro

Agenția națională de integritate a solicitat Direcției Naționale Anticorupție cercetarea  fostului ministru al Muncii, Ioan Botiș, pentru conflict de interese, anunță Mediafax.

Solicitarea a venit ca urmare a unei verificări a inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate, care s-au sesizat din oficiu, în legătură cu un potențial conflict de interese, având în vedere că soția acestuia fusese consilier pe proiectul „Şansa la deminitate”, finanţat de UE şi Guvern.

Inspectorii ANI consideră că există indicii serioase că fostul ministru ar putea să fi săvârșit infracțiunea de conflict de interese, prevăzută în Codul Penal la art. 253, indice 1.

ANI s-a autosesizat pe 19 aprilie în legătură cu acest caz iar Botiș a fost informat despre acest lucru și s-a prezentat la sediul ANI pentru a depune documente.

Vezi AICI reacţia lui Ioan Botiş

Suplimentar, ANI a informat că și soția acestuia, Ligia Adina Botiș, în baza funcției deținute de expert de tip A în cadrul Proiectului „Șansa la Demnitate”, de asociat unic și administrator la SC Mobil Construct SRL, ar putea fi cercetată pentru fapte de corupție.

Infracțiunea de conflict de interese la care fac referire inspectorii ANI, în cazul lui Botiș, constă „în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”.

Proiectul “Șansa la demnitate” al asociației „Parteneriat Euroactiv” a fost aprobat după numirea lui Botiș în funcția de ministru al Muncii. În calitate de ministru acesta a avut și atribuții legate de gestionarea fondurilor structurale. La data depunerii și semnării proiectului Botiș figura ca membru fondator al asiociației „Parteneriat Euroactiv”.

În cazul Ligiei Adina Botiș, reprezentanții ANI susțin că aceasta era și consilier pe proiectul menționat dar și beneficiar al unui contract de închiriere catre asociație al unui spațiu personal.

Ioan Botiș, cercetat de DNA

Ultima oră
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor
15:22 - Austria are câini noi de pază
15:10 - Dragoș Săvulescu a devenit tătic cu ajutorul unei mame surogat. Mesajul consoartei fostului acționar
14:35 - Adrian Negrescu: Coșul de cumpărături de Crăciun, mai scump cu până la 40% fața de anul trecut. Vom mâncă mai puțin, la calitate mai slabă. Scumpirile vor continua (VIDEO)
13:41 - 18 orașe și 238 de localități înregistrează rate de incidență de peste 3 la mia de locuitori