Augustin Zegrean, explicații după decizia CCR: Oamenii nu se pot îndrepta cu pretenții împotriva statului pentru că au fost ținuți în carantină sau în izolare, deoarece legea de atunci permitea acest lucru

Augustin Zegrean, explicații după decizia CCR: Oamenii nu se pot îndrepta cu pretenții împotriva statului pentru că au fost ținuți în carantină sau în izolare, deoarece legea de atunci permitea acest lucru

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, a declarat că persoanele care au stat în carantină sau în izolare la domiciliu nu pot da statul în judecată cu șanse de reușită deoarece legea de atunci permitea acest lucru. Precizările vin în contextul în care, joi, judecătorii CCR au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate de pandemia de coronavirus, este neconstituțională.

Oamenii care au stat în carantină pot da statul în judecată după decizia CCR? Augustin Zegrean explică de ce nu

Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, a declarat că persoanele care au fost nevoite până acum să stea în carantină sau izolare la domiciliu nu pot da statul în judecată, după decizia Curții Constituționale pe această temă, deoarece legea de atunci permitea acest lucru. Zegrean a explicat faptul că o lege se bucură de prezumția de constituționalitate până când CCR decide că este neconstituțională.

„V-am mai spus și vă repet. Nu se poate îndrepta nimeni cu pretenții împotriva statului pentru că au fost ținuți în carantină sau în izolare, pentru că legea de atunci permitea acest lucru și este un principiu al dreptului constituțional. O lege nedeclarată neconstituțională se bucură de prezumpția de constituționalitate până la declararea ei ca neconstituțională.

Deci, până astăzi, rămâne cum a fost. De azi, nu mai pot să mai facă asta. Oamenii nu pot ieși din spitale până la publicarea în Monitorul Oficial, dacă între timp nu se va face un alt act normativ”, a explicat Augustin Zegrean, citat de dcnews.ro.

CCR: Impunerea carantinei, prin ordin al ministrului Sănătății, este neconstituțională

Explicațiile lui Augustin Zegrean vin după ce, joi, Curtea Constituțională a stabilit că Guvernul poate institui și prelungi starea de alertă fără a avea nevoie de încuviințarea Parlamentului, și că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate de pandemia de coronavirus este neconstituțională.

Cele două spețe au ajuns pe masa judecătorilor constituționali după sesizarea formulată de Avocatul Poporului, Renate Weber. Deciziile CCR au fost luate cu unanimitate de voturi.

Potrivit Avocatului Poporului, opinie însușită și de judecătorii constituționali, starea de alertă ar reduce drepturi fundamentale ale persoanelor, în sensul că li se încalcă dreptul la liberă circulație, acestea fiind obligate să stea în anumite locuri, fără a fi precizate în mod concret condițiile de carantină.

După apariția motivării deciziei CCR și după publicarea acesteia în Monitorul Oficial, pe teritoriul României nu mai poate fi instituită carantina, decât în cazul în care legiuitorul pune în acord decizia Curții Constituționale cu legea în vigoare. Nici izolarea sub monitorizare medicală nu mai poate fi făcută decât prin schimbarea prevederilor legale.

Cele mai recente date privind epidemia de coronavirus arată că, pe teritoriul României, în acest moment sunt 1.149 de persoane în carantină instituționalizată, iar alte 72.658 în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală. 25.286 de oameni au fost testați pozitiv cu COVID-19 de la izbucnirea crizei. 17.906 s-au vindecat, 199 sunt la Terapie Intensivă și 1.565 au decedat.

Ultima oră
00:18 - Raed Arafat: DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii, atribuțiile sale sunt stabilite prin lege/ DSU nu este un om. Dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om
00:03 - Cornel Constantiniu cedează în fața bolii. Artistul nu mai poate vorbi
23:59 - Dosare penale de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți COVID-19 decedați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu
23:31 - Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)
23:29 - Elena Merișoreanu a primit o veste ce i-a schimbat viața! Artista nu a mai putut să iasă pe scenă
23:11 - Ce spune Gina Pistol, despre revenirea la „Asia Express”: „Se duce o luptă în mine”
22:53 - Daniel Funeriu: Politicianul român vrea descentralizare când vine vorba să cheltuiască bănuții de la Guvern. Când trebuie să-și asume responsabilități, brusc nu-i capabil să ia simple decizii (VIDEO)
22:52 - Răzvan Simion vorbește, pentru prima dată, despre cuceririle sale amoroase „Mi-a fost foarte greu”
22:47 - Kelemen Hunor: I-am cerut ambasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare
22:17 - Cristian Diaconescu (PMP): România putea beneficia cu trei luni mai devreme de primii bani din PNRR. Prostia și hoția nu sunt scuze (VIDEO)